Hyppää sisältöön

Elintarvikeasiantuntija: "En ostaisi joulumyyjäisistä suolaisia piiraita tai kreemileivonnaisia"

Lukuisissa myyjäisissä kaupataan joulun alla kotileipureiden valmistamia herkkuja. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran asiantuntija arvioi, että suurin osa leivonnaisista säilyy muutaman tunnin myyjäisten ajan hyvinä. Nopeimmin pilaantuvat tuotteet hän kuitenkin jättäisi joulumyyjäisten pöydiltä pois, jos niitä ei saada pidettyä kylminä.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Monessa kotikeittiössä leivotaan näinä päivinä maukkaita herkkuja koulujen, harrastusseurojen ja yhdistysten joulutapahtumiin. Myyjäisten kahviloissa tai myyntipöydillä leivonnaiset saattavat viipyä huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuula Koimäki arvioi, että suurin osa leivonnaisista säilyy myyjäisten ajan hyvinä.

– Myyjäistapahtumat ovat lyhyitä. Se vähentää riskiä, että elintarvikkeet ehtisivät pilaantua myyjäisten aikana, kunhan etukäteisjärjestelyt on hoidettu hyvin.

Valikoimaa ja säilytysjärjestelyjä kannattaisi Koimäen mielestä kuitenkin miettiä. Kuivat tuotteet, kuten kuivakakut, pullat ja piparit, ovat helppoja myyntituotteita. Nopeasti pilaantuvia leivonnaisiakin voi toki myydä, jos ne säilytetään kylminä sekä ennen tapahtumaa että sen aikana.

– Kotileipurit voisivat tuoda helposti pilaantuvat tuotteet styrox-laatikossa, jossa on kylmäkalleja. Tuotteita laitetaan esille vain vähän kerrallaan, etteivät ne ehdi lämmetä myyjäisten aikana.

Kuivatuotteiden leipojillekin Koimäki antaa vinkin. Pussitus pitäisi tehdä vasta silloin, kun leivonaiset ovat jäähtyneet. Tämä on tärkeää siksi, että muovin sisään jäävä kosteus voi edistää homehtumista.

Suolaiset piiraat pidettävä kylminä

Jotkut leivonnaiset Eviran ylitarkastaja Tuula Koimäki jättäisi itse myyjäisistä kokonaan hankkimatta.

– En ostaisi suolaisia piiraita tai kreemitäytteisiä tai -päällysteisiä leivonnaisia.

Kreemitäytteet tai -koristeet, jotka eivät ole käyneet uunissa, edellyttävät säilytystä viileässä. Kylmää vaativat myös monet suolaiset piiraat, kuten kinkku-juustopiiras tai feta-pinaattipiiras.

– Jos suolaisen piirakan päällä on vaikkapa kerma-munaseos, niin kyllä se huoneenlämmössä useamman tunnin jälkeen alkaa pilaantua.

Riisi on myös petollinen ruokamyrkytysten aiheuttaja. Sen huono säilyvyys on monille yllätys.

Mokkapalat ovat turvallinen valinta

Myyjäisistä hankitut herkästi pilaantuvat leivonnaiset on Tuula Koimäen mukaan syytä syödä mahdollisimman pian. Esimerkiksi suolaista piirasta ei kannata säilytellä montaa päivää edes jääkaapissa. Kuivatuotteet sen sijaan pysyvät hyvinä pitkäänkin.

– Ne saattavat parantuakin vanhetessaan. Niitä voi ostaa vierasvaraksi, varastoon.

Entä lasten ikisuosikit, mokkapalat? Tuula Koimäen mukaan mokkapalat ovat myyjäisissä turvallinen valinta. Tapahtuman ajan ne säilyvät kunnossa huoneenlämmössä. Kotona ne puolestaan kannattaa pitää jääkaapissa.