Rahat menivät ja tuotetta ei kuulu – Joukkorahoituskampanjoissa voi olla monta mutkaa matkassa

Kuluttajilla on joukkorahoituskampanjoiden myötä mahdollisuus osallistua startupien tuotekehittelyyn esimerkiksi tilaamalla tuotteita ennakkoon. Joukkorahoituksessa on kuitenkin paljon avoimia kysymyksiä ja usein myös viivästyksiin kannattaa varautua. Kuinka hyvin kuluttajansuoja yltää joukkorahoituskampanjoihin?

Kuva: Yle

Joukkorahoitus on monelle startupille luonteva keino kerätä rahaa esimerkiksi tuotannon käynnistämistä varten. Tarjolla on lukuisia alustoja, joilla voidaan kaupata tuotetta ennakkotilaajille.

Niin sanotussa palkintomuotoisessa joukkorahoituksessa kuluttaja maksaa tuotteen ennalta ja se on määrä toimittaa kuluttajalle myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana, jos tilaajia kertyy tarpeeksi.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuin yrittäjä on ennalta suunnitellut. Esimerkiksi suomalainen Jolla on tällä hetkellä vaikeuksissa tablettitoimitustensa kanssa. Yrityssaneeraukseen hakeutunut yritys on ottanut vastaan tuhansia ennalta maksettuja tilauksia, joiden toimitukset ovat nyt jäissä.

Joukkorahoituksesta ei ole toistaiseksi määrätty lailla ja rahankeräämisen monenlaiset keinot hankaloittavat kentällä toimimista, toteaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula.

– On haasteellista, että joukkorahoituksen piirissä tapahtuva toiminta on niin monimuotoista ja rahoitusta voidaan kerätä hyvin monenlaisissa muodoissa ja ehdoin.

Valtiovarainministeriössä onkin valmisteilla laki joukkorahoituksesta.

Patenttikiistat myöhästyttivät laturivalmistajan tuotantoa

Oululainen paloturvallisia latureita suunnitellut Asmo Charger sai oman joukkorahoituskampanjansa täyteen kesällä, mutta latureiden valmistus on viivästynyt kuukausilla. Tuotteen patenteista on syntynyt riitaa, kertoo laturin keksijä Asmo Saloranta.

Totta kai siellä on myös ihmisiä, jotka ovat närkästyneet, kun toimitus venyy ja laturia ei saakaan esimerkiksi joululahjaksi.

Asmo Saloranta

– Aikatauluja on venyttänyt patenttiasia. Muilta tekijöiltä on tullut valituksia ja he ovat koettaneet estää patentin saamisen.

Saloranta toteaa, että valtaosa kuluttajista ymmärtää joukkorahoitukseen liittyviä mahdollisia ongelmia, mutta osa on viivästyksistä harmissaan. Esimerkiksi laturin joukkorahoituskampanjasivulla on tilaajilta useita kyselyjä tuotteen tulevaisuudesta. Tuotteen luvattiin aluksi viivästymisistä huolimatta saapuvan jouluksi, mutta nyt aikataulua on jouduttu myöhästyttämään edelleen.

– Totta kai siellä on myös ihmisiä, jotka ovat närkästyneet, kun toimitus venyy ja laturia ei saakaan esimerkiksi joululahjaksi.

Viivästykset harmittavat paitsi tuotteen ennakkotilanneita kuluttajia, myös yrittäjää. Tilanne voi heijastua myös rahoitukseen, Asmo Saloranta sanoo.

– Kun aikataulut venyvät, myös rahoittajat huolestuvat siitä, tuleeko patenttia vai ei.

Saloranta kertoo kuitenkin saaneensa vahvistuksen sille, että laturin patentti vahvistetaan ja nyt odotetaan vain virallisia papereita. Tuotannon on Salorannan arvion mukaan määrä käynnistyä alkuvuonna.

Joukkorahoituksessa on vielä avoimia kysymyksiä

Asmo Saloranta on huomannut, että joukkorahoituksen malli on vielä vieras monille kuluttajille.

Jos kuluttajille markkinoidaan suomenkielellä ja Suomeen, niin Suomen lainsäädännön ja kuluttajansuojalainsäädännön pitäisi soveltua.

Paula Hannula

- Olen joutunut selittämään todella usein sitä, että haen ennakkotilauksia siksi, että tämä homma pystyttäisiin tekemään.

Tilauksia on sisässä nyt reilut 3 000 ja kampanjan avulla rahoitetaan laturien ensimmäinen erä. Kaikkiaan hankkeeseen on uhrattu Salorannan mukaan omakotitalon verran omaisuutta.

Joukkorahoitukseen liittyviä kysymyksiä tulee myös Kilpailu- ja kuluttajavirastoon, kertoo lakimies Paula Hannula. Hänen mukaansa kuluttajansuojalainsäädäntö on yleensä suojaamassa suomalaista kuluttajaa, vaikka kansainvälisillä alustoilla toimitaankin.

– Jos kuluttajille markkinoidaan suomenkielellä ja Suomeen, niin Suomen lainsäädännön ja kuluttajansuojalainsäädännön pitäisi soveltua.

– Ihan selkeitä vastauksia kaikkia mahdollisia tilanteita varten ei ole, sillä tämä on uusi kenttä ja toimijat ovat luoneet hyvin monenlaisia konsepteja, Hannula summaa tilannetta.