Itä-Suomen poliisi sai liikaa yksityisviestejä Facebookissa – mukana tietoja, jotka kuuluisivat suojattujen yhteyksien taakse

Itä-Suomen poliisi lopettaa Facebook-viestien vastaanottamisen. Yksi syy on tietoturva, mutta suurempi tekijä on viestien määrä: poliisi ei millään ehdi vastata kaikkiin.

internet
Poliisin merkki moottoripyörässä.
Nina Keski-Korpela / Yle

Itä-Suomen poliisi joutuu lopettamaan yksityisviestien vastaanottamisen Facebookissa viestien valtavan määrän vuoksi. Ihmiset kysyvät poliisilta Facebookissa tietoja esimerkiksi asetarkastuksista, metsästyslaista ja rengasurien syvyydestä.

Itä-Suomen poliisilla on Facebookissa jopa yli 30 000 seuraajaa, joten viestejä tulee paljon. Kaikkiin ei pystytä vastaamaan, sanoo viestintäpäällikkö Markku Paksuniemi.

– Tunnemme vähän niin kuin huonoa oloa siitä, että emme ehdi vastaamaan, Paksuniemi tunnustaa.

Toinen syy on tietoturva: viesteissä on liikkunut tietoja, jotka kuuluvat suojattujen yhteyksien taakse. Paksuniemen mukaan poliisi ei tiedä, pystyykö esimerkiksi Facebookin ylläpito lukemaan Itä-Suomen poliisille lähetettyjä yksityisviestejä.

– Mitään huippusalaisia asioita siellä ei ole ollut, vaan lähinnä numeroita tai osoitteita, viestintäpäällikkö rauhoittelee.

Muilla poliisilaitoksilla vastaavaa palvelua ei ole Paksuniemen mukaan ollut käytössä. Vaikka yksityisviestimahdollisuus poistuu, Itä-Suomen poliisin Facebook-sivut pysyvät luonnollisesti toiminnassa.

Mikäli poliisille haluaa lähettää netin kautta vinkin, osoite on vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun). Muihin kysymyksiin ja palautteeseen on varattu palaute.ita-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) -osoite.