Kimmon joulukylä syntyy varvuista, jäkälistä ja piparista – linnaan uppoaa yhdeksän kiloa sokeria

Kimmo Lonka rakastui lapsena isotätiensä rakentamiin joulumaailmoihin. Nyt nelikymppisenä hän liimaa tuhansista sokeripaloista joululinnoja ja rakentaa piparitaikinasta, jäkälästä sekä pumpulista kokonaisia joulukyliä.

ilmiöt
Kimmo Lonka rakensi tämän joulukylän vuonna 2011. Linnaan kului yhdeksän kiloa sokeria.
Kimmo Lonka rakensi tämän joulukylän vuonna 2011. Linnaan kului yhdeksän kiloa sokeria.Kimmo Lonka

Jos joku rakastaa joulua, se on loviisalainen Kimmo Lonka. Joulukortit hän osti jo kesällä ja postitti ne heti, kun Postin punaisen kuoren sai laittaa laatikkoon.

Joululahjoja hän ryhtyi haalimaan elo–syyskuussa. Pari viikkoa ennen joulua hän valmisti munaliköörin tekeytymään.

Jouluhöppänäksi itseään kutsuvan Longan, 46, tärkein joulufiiliksen tekijä on harrastus, jota harva tekee vastaavassa mittakaavassa.

Lonka rakentaa metsän antimista, mustikan- ja puolukanvarvuista, jäkälästä ja oksista, sokerista, piparista sekä pumpulista uskomattomia joulukyliä.

Isotätien joulumaailmat olivat pienelle lapselle taivas.

Kimmo Lonka

Tai no, eivät rakennelmat aivan pieniä ole. Tämän vuoden joulumaan mitat ovat pari metriä pituutta ja kolmisen metriä leveyttä.

Rakennelma mahtui 38-neliöiseen olohuoneeseen täydellisesti. Joulukylässä on piparisia taloja ja niiden sisällä valot, rinteitä ja maastoa. Kylää kiertää junarata.

– Aina, kun kylä valmistuu, istun alas ja katselen talojen ikkunoista tuikkivia valoja. Yleensä maailma valmistuu yöllä,jolloin on hiljaista. Tulee sadunomainen fiilis.

Joulukylä vuodelta 2013.
Joulukylä vuodelta 2013.Kimmo Lonka

Mummonmökit pumpulilumessa

Lonka ihastui joulumaailmoihin lapsena. Isotädit pitivät Haminassa ja Kouvolassa tukkuliikkeitä, joihin he rakensivat joulukylän.

Kimmo Lonka mietti, miten kukaan osaa tehdä niin isoja ja mahtavia rakennelmia. Omassa kodissa koristelu oli pienimuotoista: oli kuusi ja perinteiset joulukoristeet.

– Isotätien joulumaailmat olivat pienelle lapselle taivas. Siitä se siemen alkoi itää.

Kolmikymppisenä hän kasasi piparkakkutaikinasta kolme mummonmökkiä, joiden ympärille hän teki pumpulihangen. Sen jälkeen kuvaelmat ovat kasvaneet ja kasvaneet.

Tonttu ja mökki.
Kimmo Lonka

Mustikanvarvuista puita, liivatteesta ikkunat

Joulukylien rakentaminen alkaa syksyllä materiaalin keräämisellä luonnosta. Jos varpujen ja jäkälän keruun jättää myöhemmälle, voi käydä niin, että lumi on jo peittänyt ne alleen. Niinkin on joskus käynyt, ja silloin joutuu turvautumaan pumpuliin ja muihin keinomateriaaleihin.

Lonka pitää enemmän luonnon antimista.

Tulee sadunomainen fiilis.

Kimmo Lonka

Risujen ja männynkäpyjen lisäksi rakennuksilla ja rekvisiitalla on Longan joulumaailmoissa paikkansa. Kotona on toistakymmentä banaanilaatikollista pikkutinttejä, sieniä ja muita esineitä, joita ripotella kyliin.

Rakennukset hän tekee käsin. Pari vuotta sitten hän loihti linnan yhdeksästä kilosta sokeripaloja. Kasaamiseen kului purkkitolkulla liimaa.

Hän rakentaa talot ja saunamökit piparista. Suurimman piparkakkutalon harjakorkeus on ollut puolisen metriä. Rakennelmat ovat niin suuria, että niihin tarvitaan tukirakenteita. Kaavat mökkeihin mies piirtää itse.

Taloihin tarvitaan myös ikkunat: ne Lonka tekee liivatteesta. Ja tuvan ikkunoista tuikkivat valot – patterikäyttöiset ledit.

Yksityiskohdat ovat tärkeitä.

"Tykkäysten määrä järkyttää aina"

Joulumaailmojen suunnitteluun ja rakentamiseen kuluvat pimenevän syksyn ja talven illat. Hän suunnittelee pienoismallejaan sitä mukaa, kun rakentaminen etenee.

Työ vie illat ja viikonloput, muttei haittaa, koska tätä Kimmo Lonka rakastaa.

Loppiaiseen mennessä jäljellä on enää rauniokylä.

Kimmo Lonka

Inspiraatiota hän hakee ulkomailta. Varsinkin Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa jouluhulluttelijoita ja ideoita piisaa.

– Suomessa ei harrasteta tällaisessa mittakaavassa rakentamista. En ole nähnyt käsintehtyjä isoja kyliä missään. Ainakaan sellaisia, mitkä olisi maisemoitu ja valaistu.

Lonka tekee joulumaailmoistaan myös miniversioita, joita hän kauppaa myyjäisissä. Rakennelmat herättävät poikkeuksetta hilpeyttä ja ihastelua – myös Facebookin askarteluryhmissä.

– Tykkäysten määrä järkyttää aina. Osa sanoo, että rakennelmani ovat hienompia kuin Stockmannin jouluikkuna. Olen ihan, että okei, ihana kuulla!

Joku sanoo, että Lonka on hullu, koska hän jaksaa näpertää. Siihen hän vain nyökyttelee ja hykertelee. Jouluhullu hän on ehdottomasti.

Joulukylä vuodelta 2014.
Vuonna 2014 joulumaailmassa oli hevoskaruselli, mökkejä, poroja ja joulukuusia. Kimmo Lonka

Loppiaisena jäljellä ovat rauniot kylästä

Kun aatto ja joulun pyhät ovat ohi, Longan ja hänen puolisonsa omakotitalon uumeniin kasatusta joulukylästä alkaa katoilla osia. Ensin häviävät katot, sitten seinät.

Vaikka pienoismaailman rakentamiseen kuluu tuhottomasti aikaa, Lonka ei mieti kahta kertaa, raaskiiko vaivalla tehdyn työn syödä.

– Ilman muuta kaikki syötävä syödään! Loppiaiseen mennessä jäljellä on enää rauniokylä. Vähän kuin olisi käynyt maanjäristys. Muuten ranskalaiset pastillit ja piparitaikinat menisivät hukkaan. Ja hei, sehän on loistava tekosyy herkutella.