Huoli varjostaa jouluateriaa – "Ruokala ei toimi yhdellä tai kahdella työntekijällä"

Vuoden alussa voimaan tullut palkkatukiuudistus on laittanut työvoimayhdistyksiä ahtaalle. Esimerkiksi Kajaanissa työvoimayhdistys joutuu sopeuttamaan toimintaansa ja etsimään uusia rahoituskanavia.

Kotimaa
Kajaanin työttömien yhdistyksen ylläpitämässä ruokalassa on arkipäivisin tarjolla lämmin lounas.
Yle

Kajaanin Työvoimayhdistyksen ruokala Eineksessä valmistaudutaan jouluun. Punaiset servetit ja valkoiset pöytäliinat odottavat jo ruokailijoita. Torstaina ruokala Eineksessä syödään perinteinen jouluateria, kertoo ruokalan emäntä Raili Salonen.

– On laatikot ja itse paistetut kinkut, on salaatteja ja erilaisia kaloja. Tietysti jälkiruoaksi on torttukahvit. Odotamme jouluaterialle noin 150 ihmistä. Joka vuosi on ollut talo täynnä, ihmiset oikein odottavat, että pääsevät tänne.

Iloista joulutunnelmaa varjostaa kuitenkin huoli ruokalan tulevaisuudesta. Viime vuonna palkkatukimäärärahat loppuivat kesäkuun alkupuolella ja tänä vuonna ne eivät riittäneet kuin kolmeksi ja puoleksi kuukaudeksi, kertoo Kajaanin Työvoimayhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Eero Salonen.

– Tukirahoissa mennään leikkaussuunnitelmien mukaan eli ne pienenevät vuosittain. Se vaikuttaa mahdollisuuksiimme katkaista pitkäaikaistyöttömyyttä, koska auttaminen tulee olemaan todella vaikeaa.

Jos 120 henkilöä tulee ruokatilaan, niin tupella ollaan, jouluateriassa on kyllä tiivis tunnelma.

Eero Salonen

Työvoimayhdistys voi Salosen mukaan tarjota ruokalassa tukityöpaikkoja. Ruokalassa on myös kuntouttavan puolen ja krimihaalihuollon työntekijöitä.

– Pyrimme tekemään mahdollisimman monen tahon kanssa yhteistyötä, jotta voisimme tarjota sosiaalisen kontaktin, ihminen voimaantuisi ja pääsisi mahdollisesti työnsyrjään kiinni, Salonen sanoo.

Palataanko entiseen malliin takaisin?

Kajaanin Työvoimayhdistyksen tilanne ei ole tällä hetkellä yhtä tukala kuin monen muun vastaavan toimijan. Kajaanissa on käynnissä kaksi vuotinen VÄLKE-hanke, joka mahdollistaa yhdistykselle 25 tukityöpaikkaa vuodessa. Salosen mukaan hanke päättyy ensi vuonna, joten palkkatukiuudistuksen vaikutukset iskevät todenteolla vuonna 2017.

– Ennen tuet ohjattiin pääsääntöisesti kolmannen sektorin toimijoille. Nyt tätä yhä pienenevää tukea lähdetään ohjamaan suoraan yrityksille.

Salosen mukaan tähänkin saakka yritykset ovat voineet ottaa palkkatuella tuettuja työntekijöitä, mutta tuen käyttö on ollut pienimuotoista.

– En osaa nähdä, miten tämä muuttaisi tilannetta, onko tämä siirtymävaihe, katsotaan muutama vuosi ja palataan takaisin normaaliin malliin, Salonen pohtii.

Keittiötyöntekijä ja kokkiopiskelija ruokalassa.
Keittiötyöntekijä Tuula Toro ja kokkiopiskelija Niko Väisänen valmistelevat torstaista jouluateriaa Ruokala Eineksen keittiössä.Tiia Korhonen / Yle

Kajaanin Työvoimayhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Eero Salonen arvioi, että jatkossa kunnat ja kaupungit joutuvat ottamaan aikaisempaa enemmän vastuuta ruokalan tapaisesta toiminnasta. Myös työvoimayhdistys etsii uusia rahoituskanavia, yhteistyökumppaneita ja toimintamalleja, jotta toiminta pääsisi kuihtumaan.

Tämä on matalan kynnyksen kohtaamispaikka ja tälle on joka tapauksessa tilausta.

Eero Salonen

– Ruokala ei toimi yhdellä tai kahdella ihmisellä, se vaatii enemmän työntekijöitä. Jos emme pysty palkkaamaan työvoimaa, niin joudumme muuttamaan esimerkiksi aukioloaikoja. Yritämme sopeuttaa toimintaa, mutta pidämme tätä yllä niin kauan kuin pystymme.

Ruokala Eineksessä käy Salosen mukaan arkipäivisin ruokailemassa 50-120 ihmistä. Hän uskoo, että huolesta huolimatta ruokalan toiminta tulee jatkumaan.

– Oikeastaan pidän sitä jopa pienenä pakkona, koska muuten sosiaalipuolelle tulee siirtymään aika isoja ongelmia syrjäytymisen ja muiden ongelmien takia. Täällä vähäosaiset ja huonommin toimeentulevat voivat nauttia lämpimän aterian jokaisena arkipäivänä. Myös heille tämä on matalan kynnyksen kohtaamispaikka ja tälle on joka tapauksessa tilausta.

– Ja jos 120 henkilöä tulee ruokatilaan, niin tupella ollaan, jouluateriassa on kyllä tiivis tunnelma, Salonen naurahtaa.