1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Selkärankainen päätös" – Luonnonsuojelija kiittää Avia Oriveden kultakaivoksen ympäristöluvan eväämisestä

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirissä uutinen Oriveden kultakaivoksen ympäristölupahakemuksen hylkäämisestä otettiin ilolla vastaan. Asiaa saatetaan puida vielä pitkään, koska kaivosyhtiö aikoo valittaa viranomaisen päätöksestä.

Kuva: Arttu Horttanainen / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti keskiviikkona evätä Oriveden kultakaivoksen ympäristöluvan. Kaivoksen aiheuttamat ympäristöhaitat lähivesistöissä ehtivät hiertää luontoväkeä pitkään. Kielteinen lupapäätös otettiinkin Pirkanmaan luonnonsuojelupiirissä vastaan paitsi ilolla, myös hämmennyksellä.

– Kaivosasioissa on viime vuosina kuultu ihan päinvastaisia uutisia. Ainakin oman muistini mukaan tässä on ensimmäinen tämänsuuntainen päätös lupaviranomaisilta, Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Juho Kytömäki pohtii.

Kultakaivos on aiheuttanut lähivesistöille merkittäviä haittoja. Pahiten on saastunut Ala-Jalkajärvi, jonka kala- ja rapukannat ovat tuhoutuneet täysin.

– Avikin toteaa, että kaivoksen haitalliset vaikutukset saattavat yltää jopa Näsijärven Paarlahteen asti. Kaivos on vaikuttanut haitallisesti myös Natura- ja lehtojensuojeluohjelmissa suojeltuun purolehtoon, Kytömäki kertoo luonnonsuojelupiirin huolenaiheista.

Mahdollinen valituskierros viivyttää lopullista päätöstä

Oriveden kultakaivos on porskuttanut vanhalla luvalla viisi vuotta. Tähän asti Dragon Mining Oy on selvinnyt lisäselvityksillä, mutta nyt lupaviranomaisen linja tiukentui.

Tähän asti kaivosyhtiöt ovat tuntuneet saavan aina vaan jatkaa loputtomien lisäselvitysten turvin.

Juho Kytömäki

Yhtiö aikoo valittaa päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, ja mikäli päätös ei muutu, on valitusoikeus vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valitusten käsitteleminen vienee noin vuoden per oikeusaste, ja lopulliset päätökset saadaan joka tapauksessa vasta pitkän ajan kuluttua. Iloitsijoita riittää silti jo nyt.

- Meidän lisäksemme asiassa ovat aktiivisesti olleet mukana muun muassa Maan ystävät sekä iso joukko paikallisia asukkaita. Näen päätöksen laajempana asiana, koska tähän asti kaivosyhtiöt ovat tuntuneet saavan aina vaan jatkaa loputtomien lisäselvitysten turvin. Täytyy nostaa hattua Aville, nyt tehtiin ympäristönäkökulmasta hyvin selkärankainen päätös.

Oriveden kaivos työllistää tätä nykyä runsaat 60 työntekijää, noin puolet työskentelee aliurakoitsijoiden kautta.