1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Suutelu on parhaimmillaan aivokemiallista ilotulitusta

Suuteleminen tuottaa uskomatonta mielihyvää, nostaa mieleen eläviä muistoja ja auttaa tutustumaan. Suudelma voi olla aivokemiallinen sysäys intohimoon. Joskus se tuottaa pettymyksen.

Huulissa on lukuisia herkkiä hermopäitä. Pienikin kosketus voi aktivoida mielihyväntunteen. Kuva: Iita Pirttikoski / Yle

Huulten painautuessa yhteen tuntohermot aktivoituvat. Tieto miellyttävästä kohtaamisesta kimpoilee hermopäistä kohti aivoja. Kasvojen kymmenet lihakset heräävät, kun romanttinen energiapallo kimpoilee valtavalla nopeudella aivoihin.

Huulilla on suudeltu, on imetty fritsuja kaulaan – ja peitelty niitä.

Kimmo Panula

Kun kiihkeä suudelma alkaa tuntua miellyttävältä, niin aivojen hypotalamuksessa tapahtuu. Dopamiini on keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni. Kun dopamiini päättää hypätä mukaan, ovat kaikki onnistumisen edellytykset ilmassa. Se pumppaa nimittäin mielihyvän punaiselle ja sytyttää intohimon.

Suutelusta ei vielä tiedetä kaikkea. Tutkimusten valossa näyttää kuitenkin siltä, että hyvä suudelma sytyttää intohimon ja mielihyvän dopamiinilla ja endorfiinilla sekä sitouttaa kumppaniin oksitosiinilla. Tämä aivokemiallinen cocktail saa aikaan ensisuutelijan päässä kaikuvan BINGO-huudon ja ilotulituksen.

Pidemmän päälle suutelun on todettu myös vähentävän stressihormonina tunnetun kortisolin määrää.

"Suutelu muuttuu iän myötä"

Erityistason seksuaaliterapeutti Kimmo Panula tapaa vastaanotollaan eri-ikäisiä ihmisiä. Panulan ensimmäiset ajatukset suutelusta ovat suudelma mistelinoksan alla ja kaukaiset muistot.

– Suutelu muuttuu iän myötä. Elämän varrelta voi olla monenlaisia suutelumuistoja. Huulilla on suudeltu, on imetty fritsuja kaulaan – ja peitelty niitä. Voi olla, että joskus on suudeltu ja oltu lähellä. Välillä on oltu kauempana. Suuteluun voi liittyä myös epämiellyttäviä muistoja. Laajentaisin niin, että suutelu voi olla myös intiimialueiden hyväilyä ja suuseksiä. Kun asiaa laajennetaan, niin voi olla myös epämiellyttäviä muistoja.

Toimivassa suudelmassa on lukuisia pieniä yksityiskohtia ja asioita, jotka voivat mennä joko oikein tai väärin. Epäonnistunut suudelma saattaa latistaa mielenkiinnon.

Useassa suutelua käsittelevässä kansainvälisessä artikkelissa viitataan amerikkalaistutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan 59 prosenttia miehistä ja 66 prosenttia naisista on päättänyt orastavan suhteen huonon suutelukokemuksen vuoksi.

Kimmo Panula alleviivaa, että epäonnistuneessa suudelmassa on usein kyse yksinkertaisesti jännityksestä.

– Kyllä kai meillä kaikilla on kyky imeä. Alkuun saatetaan olla jännittyneitä. Saatetaan miettiä, onko kielisuudelma hyvä asia. Jos saa vaikka huonon palautteen, niin voi alkaa pelätä. Tärkeää siinä on se välittäminen ja hellyys.

Epämiellyttävälle suudelmalle on myös evoluutioon ja lisääntymiseen liittyvä selitys.

Suudelman avulla voi osoittaa rakkautta myös ulospäin. Helsingissä kampanjoitiin sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta suudelmin elokuussa 2015. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Suutelu on myös haistelua

Jos suutelukumppani ei miellytä, niin taustalla painavat myös tiedostamattomat syyt, kuten tuoksu.

Tutkija Sheril Kirshenbaum Texasin yliopistostaon esittänyt, että koko suutelutraditio ponnistaa hajujen maailmasta. Ensimmäiset suudelmat ovat hänen mukaansa voineet kehittyä nuuskimisesta. Tuoksulla on suutelussa huomaamaton ja suuri merkitys.

Aikuiset saattavat suudella vaistonvaraisesti esimerkiksi pikkujouluissa tai Tallinnan-matkalla.

Kimmo Panula

Eri tutkimusten mukaan nainen etsii miehestä geneettisellä tasolla sopivaa tuoksua. Nainen mittailee alitajuisesti tuoksun sopivuutta suhteessa omaan DNA-ketjuunsa. Mitä enemmän mies eroaa geneettisesti naisesta sitä todennäköisemmin jälkeläisellä on vahva vastustuskyky.

Suutelu on mitä suurimmissa määrin yhteensopivuuden kokeilemista. Erityistason seksuaaliterapeutin Kimmo Panulan mukaan suutelemisen miellyttävyys liittyy vahvasti imemiseen. Tästä näkökulmasta suutelu on luonnollista ja vaistomaista. Suutelun tavoista, avoimuudesta ja tyylistä oppii kuitenkin kokemuksen kasvaessa. Suutelu on sekä verissä että kulttuurissa.

Vaikuttaa siltä, että suudelma on yhdistelmä vaistonvaraista ja opittua.

– Aikuiset saattavat suudella vaistonvaraisesti esimerkiksi pikkujouluissa tai Tallinnan-matkalla, Panula summaa.

Vaistojenvarainen suutelu ei välttämättä vahvista parisuhdetta. Etenkään jos pikkujouluista löydetty kumppani ei ole oma.