Nyrkkeilyä siskon kanssa, äiti tuomarina – Maria Vehkaperä tähtää maailman huipulle

Oulun Tarmon B-junioreissa nyrkkeilevä Maria Vehkaperä on valittu Suomen maajoukkueeseen. Pohjois-Suomen nyrkkeilyssä valinta on historiallinen, sillä viimeisen reilun kahdenkymmenen vuoden aikana pohjoisesta ei maajoukkueeseen ole noussut montaa naisnyrkkeilijää.

urheilu
Maria Vehkaperä matkaa tammikuussa maajoukkueen mukana Serbiaan.

Maria Vehkaperä on nyrkkeillyt vasta kaksi ja puoli vuotta. Otteluita on kertynyt neljätoista ja tulokset ovat olleet nousujohteisia. Ensimmäisenä vuonna treenejä oli muutaman kerran viikossa, kun nyt harjoittelun määrä on kaksinkertaistettu ja harjoitteita on syvennetty.

Voimaa, terävyyttä ja liikkuvuutta tarvitaan

Maajoukkueeseen ja huipulle pääsy tarkoittaa määrätietoista työtä urheilun eteen. Maria Vehkaperä tietää, että pitää treenata kovaa ja paljon, koskaan ei ole täydellinen.

Tavoitteena on Euroopan mestaruus ja maailmanmestaruus.

Maria Vehkaperä

– Nyt olen harjoitellut voimaa aika paljon, sekä terävyyttä ja liikkuvuutta. Mutta pitää harjoitella monipuolisesti kaikkea, niin hyvä tulee.

Maria tapaa maajoukkuekaverit ensimmäistä kertaa tammikuun alussa Serbiaan suuntautuvalla kisareissulla.

– Tulee tosi kovatasoinen turnaus. Aina kun mennään ulkomaille, niin usein taso vain kovenee. Kovia vastustajia tulee muun muassa idästä ja niitä on jo muuta koettukin. Toiveissa on hyviä otteluita. Kaiken kaikkiaan kova reissu on tiedossa.

Maailmalla naisten ja tyttöjen nyrkkeilyn taso on noussut, eikä huipulle ole helppo päästä. Myös Suomessa taso on kova, kertoo Oulun Tarmon valmentaja Ilkka Timonen.

– Kun naisilla nyrkkeilystä tuli olympialaji, niin naisten taso on sen jälkeen noussut dramaattisesti.

Oulun Tarmon B-junioreissa nyrkkeilevä Maria Vehkaperä luottaa määrätietoiseen työhön ja tavoitteet ovat selvät.

Oulun Tarmon nyrkkeilijät Maria ja Emilia Vehkaperä treenaavat yhdessä.

– Tavoitteena on Euroopan mestaruus ja maailmanmestaruus. Huipulle tähdätään. Olen innoissani ja odotan, että hyvin menee.

Nyrkkeilystä tuli iso juttu

Perheessä myös pikkusisko Emilia aloitti nyrkkeilyn toukokuussa ja aikoo nousta kehään ensimmäisen kerran helmikuussa. Myös äiti osallistuu nyrkkeilyharrastukseen tuomarina. Sirkka Vehkaperä on toiminut nyrkkeilyotteluissa tuomarina nyt vuoden päivät. Takana on kymmenen turnausta ja viitisenkymmentä ottelua.

Tyttöjen innokkuus nyrkkeilyyn näkyy myös kotona ja äiti on toiminut tuomarina myös kotiolosuhteissa. Nyrkit eivät heilu kuitenkaan spontaanisti, vaan kyseessä on suunnitelmallista harjoittelua.

– Aika paljon treenataan yhdessä ja äiti on tuomarina keskellä. Treenataan siskon kanssa kyllä mielellään.

Tavoitteet kehän ulkopuolella ovat myös selvät. Toiveissa on, että harrastus ja muu elämä kulkisivat käsi kädessä. Maajoukkueeseen valitun nyrkkeilijän Maria Vehkaperän tähtäimessä on urheilulukio.

– Haku on helmikuussa ja sinne pitäisi päästä.