Cityterveys toi hintakilpailun Rovaniemelle

Vuodessa 15:lle paikkakunnalle laajentunut yritys tarjoaa magneettikuvauksia ja laboratoriotutkimuksia tuntuvasti kilpailijoita halvemmalla. Hintaero on Ryanairilla ja Finnairillakin, vertaa Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Kotimaa
Cityterveys Oy:n toimitusjohtaja Martti Kiuru Rovaniemellä joulukuussa 2015
Antti Mikkola / Yle

Yksityisten lääkärikeskusten edunvalvoja Partanen tarkistaa ensiksi, että Rovaniemestäkö nyt on kyse, niin nopeasti Cityterveys Oy on levittäytynyt Suomen suuriin kaupunkeihin. Vielä ennen vuodenvaihdetta vietetään avajaisia Kuopiossa. Cityterveys tarjoaa magneettikuvausta hintaan 138 euroa, kun Mehiläisessä hinta on Kela-korvauksen jälkeen 400 euroa ja Terveystalossa vajaat 300 euroa.

Toisin kuin kilpailijat, Partanen kehuu Cityterveyden tuoneen diagnostiikkamarkkinoille pirteän lisän.

– Me nimenomaan puhumme siitä, että kilpailu lisää saatavuutta ja alentaa hintoja, ja Cityterveys on näyttänyt sen toteen, lausuu Partanen. Hän ei kuitenkaan ihmettele sitä, kuinka hinnat esimerkiksi Terveystalossa ja Mehiläisessä ovat ainakin kaksinkertaiset.

– Täytyy muistaa, että kyse on ihan eri tuotteesta. Samalla tavoin aikoinaan ihmeteltiin, miten Ryanair voi lentää Bergamoon 99 eurolla kun Finnairin lento Rukallekin maksaa 400 euroa. Cityterveydellä ei ole radiologia koko ajan paikalla, se ei tee varjoainekuvauksia ja tekee muutenkin kapeaa segmenttiä, Partanen selittää hintaeroa.

– Potilas voi valita, haluaako kaiken hoidon samasta talosta vai hakeeko magneettikuvan muualta ja tuo sen sitten hoitavalle lääkärille, Partanen vertaa. Magneettikuvauksia tekevät kilpailijat ovatkin laskeneet hintoja niillä paikkakunnilla, joille Cityterveys on asettunut.

Suomessa magneettikuvauksia tehdään eurooppalaisittain vähän

Cityterveyden toimitusjohtaja, yrityksen vuosi sitten perustanut radiologi Martti Kiuru toteaa, että yrityksen hinnat ovat eurooppalaista keskitasoa. Suomessa magneettikuvaukset ovat poikkeuksellisen kalliita ja siksi niitä tehdään vähemmän kuin Keski-Euroopassa. Miljoonan euron magneettikuvauslaitteita on Rovaniemellä kaksi, Lapin keskussairaalassa ja Terveystalossa.

– Euroopan mittapuussa emme ole kallis emmekä halpa, mutta Suomessa kyllä edullinen. Me keskitymme diagnostiikkaan, meillä ei ole raskasta hallintoa ja liikevoittotavoitekin on varmasti maltillisempi kuin muilla toimijoilla, selittää Kiuru tuntuvaa hintaeroa. Rovaniemen toimipisteessä on vain muutamia työntekijöitä, kirkkaasti suurin kuluerä on magneettikuvauslaite.

Kiuru on varma, että magneettikuvausten määrä tulee kasvamaan, samoin muun diagnostiikan.

– Se johtuu siitä, että yhä enemmän löydetään verestä markkereita, joiden perusteella voidaan ennustaa tai seurata sairauksia. Kuvantamistutkimusten määräkin lisääntyy, niillä pystytään löytämään vaivoille syitä, sanoo Kiuru, jonka mielestä magneettikuvauksia tehdään liian vähän.

Kilpailua ja yhteistyötä

Samaa mieltä on Lapin Lääkärikeskuksen lääketieteellinen johtaja Lauri Turunen. Hän uskoo, että parin vuoden kuluttua magneettikuvaus on esimerkiksi keuhkojen kuvauksessa yhtä yleinen kuin röntgenkuva, jossa potilas aina altistuu haitalliselle röntgensäteilylle. Lääkäri tulkitsee mieluummin magneettikuvaa kuin röntgenkuvaa, mutta kalleuden vuoksi niiden ottoa rajoitetaan.

Lapin Lääkärikeskus Oy on Cityterveyden kilpailija laboratoriotutkimuksissa, sen sijaan magneettikuvauksessa on puhuttu jo yhteistyöstä.

– Jos Cityterveyden palvelut täyttävät meidän kriteerimme, niin ilman muuta lääkärimme voivat lähettää potilaita heille magneettikuvaukseen. Silloin pitää miettiä, onko tarpeen enää vuokrata rekkamagneettia, jonka kustannukset kieltämättä ovat melko korkeat, Turunen sanoo.

Cityterveys aikoo osallistua Lapissa myös julkisiin kilpailutuksiin ja on niitä ensimmäisen toimintavuoden aikana voittanutkin. Tornion kaupungille yritys tekee magneettikuvauksia, Helsingin kaupungille mammografiaseulonnat ja Lapin sairaanhoitopiirille lausuntopalveluita. Julkisen puolen magneettikuvausjonojen pituus vaihtelee kuukaudesta puoleen vuoteen. Jonoja on saatu lyhennettyä kun asiakkaita on siirretty hintakilpailuun ryhtyneiden yritysten asiakkaiksi.