"Rovaniemellä olisin aivan yksin" – maahanmuuttajat kertovat mikä pääkaupungissa viehättää

Reilusti yli puolet Suomen maahanmuuttajista asuu Uudenmaan maakunnassa, lähinnä pääkaupunkiseudulla. Miksi maahanmuuttajat keskittyvät pienelle alueelle, suuriin kaupunkeihin? Itä-Helsingin maahanmuuttajat vastaavat.

Kotimaa

Itä-Helsinki on niitä harvoja Suomen alueita, jonka asukkaista peräti neljäsosa puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia.

Ollaan hyvin kaukana Malmön Rosengårdista, jonka asukkaista lähes 90 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Suunta kuitenkin noudattelee länsimaiden trendiä, jossa maahanmuuttajat keskittyvät suurkaupunkien lähiöihin.

Esimerkiksi Suomen yli 322 000 maahanmuuttajasta 57 prosenttia asuu Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella tai Turussa. Kantasuomalaisista asuu samalla alueella 29 prosenttia.

Yle kysyi muutamalta maahanmuuttajalta Itä-Helsingissä, mistä tämä heidän mielestään johtuu.

"Pitää muuttaa suurempaan kaupunkiin jos haluaa työllistyä"

Kosovosta Suomeen pakolaisena tullut Gazmend Aliu on asunut Suomessa kahdeksan vuotta. Helsinkiä ennen hän asui Imatralla. Vuoksen varrella oli edullisempi vuokrataso, mutta lopulta pääkaupunki vei voiton.

– Imatra on vähän semmoinen pienempi kaupunki. Pitää asua suuremmassa kaupungissa, niin on helpompi työllistyä. Täällä on enemmän vaihtoehtoja, muun muassa siivoojan ja pankkivirkailijan töitä tehnyt Aliu sanoo.

gazmend aliu
Gazmend Aliu.

Somaliasta Helsinkiin muutanut Sahra Jama on samaa mieltä.

– En puhu muiden somalialaisten puolesta. Mutta täällä on paljon ihmisiä, paljon töitä. Työ on todella tärkeä, Jama sanoo ja kiiruhtaa metroon.

Sahra Jama
Sahra Jama.

"Rovaniemellä ei olisi ketään muuta kuin minä yksin"

Georges Kasongolla päällimmäinen syy Helsingissä asumiseen ovat seudulla asuvat lähimmäiset.

– Kaikki tuttavani asuvat Helsingissä tai pääkaupunkiseudulla, Zairesta (nykyinen Kongon demokraattinen tasavalta) 90-luvulla pakolaisena Suomeen tullut Kasongo sanoo.

Georges Kasongo
Georges Kasongo.

Kasongon olisikin vaikea kuvitella asuvansa missään muualla.

– Jos muuttaisin – sanotaanko Rovaniemelle – siellä ei olisi ketään muuta kuin minä yksin. Suuriin kaupunkeihin muutetaan koska siellä on helpompaa tavata kavereita, Kasongo toteaa.

Sen sijaan Zimbabwesta Suomeen 90-luvulla muuttanut Basil Usher voisi helposti kuvitella itsensä Lapissa.

– Totta kai. Siellä on paljon shamaaneja, jotka avaavat mielesi. Sen sijaan Poristaen tiedä, se on turhan siisti. Pidän hieman karkeammasta kaupungista, Usher sanoo.

Basil Usher
Basil Usher.

Helsinkiin Usher ei omien sanojensa mukaan tullut työn, vaan muun muassa sydämenasioiden vuoksi. Hän kuitenkin uskoo, että elinkeinoelämä on yksi syy siihen miksi suuri osa maahanmuuttajista asuu pääkaupunkiseudulla.

– Se johtuu ehkä osittain työpaikoista ja sosiaalisista syistä. Mutta meidän on myös elettävä tässä hetkessä, nykyisyydessä.