1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin ja Venäjän riita jäädytti ydinvoimalahankkeen

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom on keskeyttänyt Turkin ensimmäisen ydinvoimalan rakennustyöt, kertoo uutistoimisto Reuters. Hankkeen venäläinen edustaja kiistää tiedon. Maiden välit tulehtuivat, kun Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen Turkin ja Syyrian rajalla.

Ulkomaat
Turkin energiaministeri Taner Yıldız ja Rosatomin pääjohtaja Sergei Kirijenko
Turkin energiaministeri Taner Yıldız ja Rosatomin pääjohtaja Sergei Kirijenko osallistuivat hankkeen avajaisseremoniaan huhtikuussa 2015.Anil Bagriyanik / EPA

Venäjän valtiollinen Rosatom-ydinvoimayhtiö on keskeyttänyt ydinvoimalan rakennustyöt Turkissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Hankkeen venäläinen varajohtaja Oleg Titov on kiistänyt tiedon rakentamisen pysäyttämisestä.

– Mitään ei ole pysäytetty. Työt työmaalla jatkuvat suunnitellusti, Titov sanoi uutistoimisto Itar-Tassille.

Turkin ja Venäjän suhteet kiristyivät, kun Turkki ampui alas venäläisen rynnäkkökoneen Syyrian ja Turkin rajalla 24. marraskuuta. Venäjä on rajoittanut elintarvikkeiden tuontia Turkista osana asettamaansa pakotepakettia.

Rosatom ei ole purkanut sopimusta 20 miljardin dollarin eli noin 18 miljardin euron rakennushankkeesta, mutta uutistoimisto Reutersin turkkilaisten viranomaislähteiden mukaan Turkki arvioi jo mahdolliisia muita ehdokkaita hankkeen toteuttajaksi.

Turkki antoi vuonna 2013 Rosatomille tilauksen neljän 1200 megawatin reaktorin rakentamisesta. Ensimmäisen reaktorin piti valmistua eteläiseen Akkuyun kaupunkiiin 2019, mutta hanke on edennyt kaavailtua hitaammin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi