Alko ohjeistaa turvapaikanhakijoita ikärajoista arabiaksi

Alko on painattanut monille uusille kielillä ohjeita alkoholin myyntirajoituksista Suomessa. Ohjeet on lähinnä suunnattu turvapaikanhakijoille, joiden asiakirjat iän todistamiseen saattavat olla puutteelliset.

turvapaikanhakijat
Alkon myymälöihin on toimitettu ohjeita arabian, kurdin, darin ja pashtun kielillä..
Alkon myymälöihin on toimitettu ohjeita arabian, kurdin, darin ja pashtun kielillä.Yle

Vastaanottokeskusten läheisyydessä olevissa Alkon myymälöissä on huomattu, että osa nuorista turvapaikanhakijamiehistä on nopeasti omaksunut suomalaisen juomakulttuurin. Suomen alkoholilainsäädäntö on harvalle tuttu. Uusi asia on, että iän joutuu todennäköisesti todistamaan.

Alko on painattunut syksyn aikana ohjeita arabian, kurdin, darin ja pashtun kielillä.

Vantaalla Jumbon kauppakeskuksessa Alkon liikkeessä maksutiskien läheisyyteen on asetettu arabiankielisiä kylttejä, joissa kerrotaan, että kaikki alle 25-vuotiaat näköiset joutuvat todistamaan ikänsä.

Myymäläpäällikkö Vesa Loppi.
Myymäläpäällikkö Vesa Loppi.Yle

– Tiedotamme alkoholimyynnin ikärajoista monilla eri kielillä. Materiaalia löytyy nyt kaikkiaan 13 kielellä, myymäläpäällikkö Vesa Loppi kertoo.

Syksyn aikana Alkon myymälöihin on toimitettu ohjeita arabian, kurdin, darin ja pashtun kielillä.

– Turvapaikanhakijoita käy Alkon asiakkaina täällä Vantaalla aika paljon ja kaikilla ei ole täysi-ikäisyyden todistamiseen kunnon asiakirjoja. Lain mukaan vaatimus on, että ikänsä pystyy todistamaan, Loppi toteaa.

Myymäläpäällikön mukaan turvapaikanhakijat ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti asiaan.

– Olemme viestineet selkeästi pelisäännöistä, Loppi sanoo.