Datakeskusten houkutteleminen voi vaikeutua – "huolenaiheena Suomen kilpailukyky vastaan Ruotsi"

Datakeskukset ovat suuren luokan sähkönkuluttajia. Nyt kantaverkkoyhtiö Fingrid nostaa kantaverkkomaksuja. Mäntsälän Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Harri Kari arvioi, että tämä voi heikentää Suomen kilpailukykyä Ruotsia vastaan uusia datakeskuksia houkutellessa. Myös Mäntsälä havittelee uusia datakeskuksia.

Kotimaa
Serveiden kaapelivedoista lähikuvaa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Datakeskusten houkutteleminen kuntaan voi vaikeutua sähkön siirtohintaan vaikuttavien kantaverkkomaksujen korotuksen seurauksena.

Tästä ollaan huolissaan esimerkiksi Mäntsälässä, joka käy tiiviisti neuvotteluja uusien datakeskusten saamiseksi.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid nostaa ensi vuoden alusta kantaverkkomaksuja noin 14 prosenttia. Datakeskukset ovat suuren luokan sähkönkuluttajia.

Mäntsälän Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Harri Kari sanoo, että datakeskusten sijoittumisessa tämä voi heikentää Suomen kilpailukykyä Ruotsia vastaan.

– Siinä on yleinen huolenaihe, ei ainoastaan Mäntsälän, vaan koko Suomen kilpailukyky vastaan Ruotsi. Jos me nostamme kantaverkkohintaa noinkin paljon, siitä olen ilmaissut huoleni. Kun Ruotsissa vastaavasti pyritään pudottamaan tätä veron arvoa vastaavista asioista, niin Suomen kilpailukyky heikkenee suhteessa Ruotsiin. Siihen meidän pitäisi mielestäni reagoida nopeastikin.

Mäntsälässä kahden toimijan kanssa neuvottelut uudesta datakeskuksesta ovat pitkällä, mutta Kari kertoo, että tällä hetkellä näistä neuvotteluista ei ole uutta kerrottavaa. Mäntsälässä on jo venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin datakeskus.

Kunnilla yhteinen pyrkimys saada datakeskuksia

Mäntsälän edustajat ovat olleet yhteydessä Ouluun ja Kotkaan, jotka myös ovat kiinnostuneita datakeskuksista. Kari sanoo, että heillä on yhteinen intressi saada Suomeen datakeskuksia.

Viime viikolla Kari puhui samasta aiheesta myös valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa tämän vieraillessa Mäntsälässä.

– Täytyy toivoa, että energiajärjestelmään tehtäisiin jokin poikkeus näihin datakeskuksiin, niin kuin meillä on nytkin yli viiden megawatin datakeskuksilla sähköveroetu - että jotain vastaavaa toimenpidettä. Tanska, Norja ja Ruotsi tekevät koko ajan asian eteen. Tämä on asia, johon valtiovalta voi omistajana reagoida, toteaa Mäntsälän Yrityskehityksen toimitusjohtaja Kari.

Soneran iso ja yrityksille avoin keskus etenee Helsingissä

Tänään torstaina Suomeen on odotettavissa lisää datakeskuksiin liittyviä uutisia. Saksalainen Hetzner Online ilmoitti huhtikuun lopussa suunnittelevansa uuden datakeskuksen perustamista Suomeen. Tänään yhtiö kertoo uuden datakeskuksen sijainnista, investoinnista ja sen työllistämisvaikutuksista.

Helsingissä puolestaan etenee Pitäjänmäen datakeskus. Teleoperaattori Sonera on perustamassa Suomen suurinta yrityksille avointa datapalvelukeskusta Pitäjänmäen yritysalueelle.

Tänään torstaina Helsingin kiinteistölautakunta päättänee vuokrata pitkäaikaisella sopimuksella kaupungin omistaman tontin Soneralle datakeskusta varten.

Vuokrasopimus laaditaan 30 vuodeksi. Sopimukseen sisältyy osto-optio, jonka perusteella vuokralaisella on oikeus ostaa tontti sen jälkeen, kun se on rakennettu ja otettu käyttöön.

Soneran datakeskuksen on määrä valmistua vuoden 2017 lopussa.