YK:n pakolaisvastaava: Eurooppa hoitanut pakolaiskriisin huonosti

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n portugalilainen päävaltuutettu Antonio Guterres arvostelee Eurooppaa pakolaiskriisin hoitamisesta. Jos kaikki EU-maat olisivat kantaneet vastuunsa, tilanne ei olisi päässyt näin pahaksi, hän sanoo.

turvapaikanhakijat
Pakolaisia Serbian ja Unkarin rajalla Horgoksessa, Serbiassa 15. syyskuuta.
Pakolaisia Serbian ja Unkarin rajalla Horgoksessa, Serbiassa 15. syyskuuta 2015.Zoltan Mathe / EPA

Suomessa keskiviikkona vieraillut UNHCR:n pakolaispäävaltuutettu Antonio Guterres kehuu ensi töikseen sitä, miten Suomi on turvapaikanhakijoiden tulosta selvinnyt.

– Vastaanoton laatu on ollut loistava. Niin viranomaisten kuin kansailaisjärjestöjenkin puolelta, hän sanoo.

 Antonio Guterres
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n portugalilainen päävaltuutettu Antonio Guterres.Yle

Mutta Euroopan tasolla asia on hoidettu huonosti. Guterres peräänkuuluttaa suuria järjestelykeskuksia, joissa tulijat otettaisiin vastaan ja seulottaisiin turvapaikkaa tarvitseviin ja muihin. Turvapaikkaa tarvitsevat jaettaisiin reilusti EU-maiden kesken.

– Jos tämä olisi hoidettu kunnolla, emme olisi nyt tilanteessa, jossa vain muutamaa maata kohtaan kohdistuu valtava paine, kaikki näyttää kaoottiselta, ihmiset kärsivät ja tällä on huono vaikutus yleiseen mielipiteeseen, hän sanoo.

– Ja sitten ne maat, joissa on parempi järjestelmä ja joihin siksi halutaan tulla, puolustautuvat rajoittamalla pakolaispolitiikkaansa. Se on tietysti tason laskemista ja äärimmäisen kielteistä.

Järki ja solidaarisuus avuksi

Guterres ei arvostele Suomea, Ruotsia tai muita pakolaispolitiikkaansa rajoittaneita. Hänen mielestään tilanne pitää korjata niin, että muutkin maat hoitavat osansa. Muuten käy niin että ne vain pesevät kätensä koko asiasta.

Hän muistuttaa solidaarisuudesta. Haluttomimpia vastaanottamaan turvapaikanhakijoita ovat olleet itäisen Euroopan maat. Mutta entä jos Ukrainan tilanne muuttuu sodaksi ja sieltä tulvii pakolaisia? Guterres uskoo, että silloin Ukrainan naapurimaat toivoisivat muilta solidaarisuutta.

Guterres muistuttaa, että Eurooppa pystyy hoitamaan pakolaiskriisin helposti, jos se organisoidaan ja tulijat jaetaan tasapuolisesti.

– Euroopassa se tietäisi alle kahta pakolaista tuhatta ihmistä kohti. Libanon on selvinnyt vaikka siellä on yksi pakolainen kolmea libanonilaista kohti, hän sanoo.

Lisää tukea lähtömaille

Euroopan pitäisi paitsi saada järjestystä turvapaikanhakijoiden tuloon ja vastaanottoon. Lisäksi pitäisi kasvattaa tukea niille maille joista lähdetään Eurooppaan, joko leireiltä ja muuten, eli Turkille, Jordanialle, Libanonille ja Pohjois-Irakille, luettelee Guterres.

– Pakolaiset eivät saa tehdä siellä töitä, puolet lapsista ei pääse kouluun. Noita maita pitää tukea enemmän, että elämä siellä olisi mahdollista, eikä tarvitsisi lähteä Europpaan, hän sanoo.

Muslimien torjuminen ja Isis

Sekä joissakin Euroopan maissa että Yhdysvalloissa ovat jotkut poliitikot ehdottaneet, että muslimipakolaisia kiellettäisiin tulemasta maahan. Tätä on perusteltu terrorismin pelolla.

– Se, että poliitikot puhuvat noin, on paras tapa tukea Isisin propagandaa. Isis voi sanoa, että katsokaa, ne ovat vihollisiamme ja heitä vastaan pitää taistella. Ei Isisiä pitäisi auttaa näin, sanoo Guterres.

Synkkä maailma

Antonio Guterres on entinen Portugalin pääministeri ja vaikuttaa leppoisalta mieheltä. Mutta YK:n pakolaisvastaavan työsarka ei lopu.

Näin Guterres kuvailee tilannetta: Konfliktien takia pakosalle joutuneiden määrä on kasvanut dramaattisesti, uusia sotia syttyy eivätkä vanhat sodat lopu Afganistanissa, Somaliassa tai Kongossa, valtasuhteet maailmassa ovat epäselvät, rankaisemattomuus ja ennakoimattomuus ovat pelin henki.

– Kun aloitin tässä työssä kymmenen vuotta sitten, autoimme miljoonaa pakolaista vuodessa palaamaan kotiinsa. Viime vuonna luku oli enää 24 000 palaavaa pakolaista. Maailmalla on entistä vähemmän kykyä estää konflikteja ja ratkaista niitä.