OKM:n kartoitus: Festareiden melulupia ja alkoholin anniskelusäännöksiä tarve höllentää

Hallituksen norminpurkutalkoot ulottuvat myös kulttuuritapahtumien järjestämiseen. Juuri valmistuneen kartoituksen mukaan maamme tuhansiin festivaaleihin ja kulttuuritapahtumiin liittyviä säännöksiä ja byrokratiaa tulisi karsia rankasti.

kulttuuri
Musiikkifestivaalit
Yle Uutisissa kerrotaan tänään, millaisia haasteita kaupunkifestivaali Flow'n ja Weekend Festivalin tulevaisuudessa on.Niklas Sandström / Flow Festival

Ennen kuin Suomen niemissä ja nokissa voi järjestää pienintäkään yleisötapahtumaa, selvitettävänä on valtaisa keko kaavakkeita, byrokratiaa ja lupamaksuja. Lähes joka asia on hoidettava eri luukulla ja viranomaiset tulkitsevat säännöksiä kuka mitenkin maan eri kolkissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama, kulttuuritapahtumien sääntelyjen purkamistarpeita tutkinut työryhmä on kartoittanut tapahtumajärjestäjien arkea maassamme. Kartoitus (siirryt toiseen palveluun) toteutettiin kyselynä tapahtumajärjestäjille ja kunnille.

Alkoholilainsäädäntö vapaammaksi

Työryhmän kartoituksesta selviää, että kulttuuritapahtumia koskevaa alkoholilainsäädäntöä pidetään melko yleisesti liian ankarana. Anniskelulainsäädäntö on laadittu kiinteille tiloille ja säädöksiä on vaikea soveltaa tapahtumien väliaikaisissa tiloissa.

Suomalaisen juomakulttuurin nähdään myös muuttuneen sivistyneemmäksi: tapahtumiin tullaan - ei rällästämään - vaan nauttimaan vapaa-ajasta.

Osa festivaalikunnista on noudattanut pilkuntarkasta lain kirjainta, osa katsonut säännöksiä sormiensa läpi. Muun muassa Pori Jazz kielsi vasta viime kesänä omien alkoholijuomien tuomisen konsertteihin. Kielto herätti vastalauseiden ryöpyn. Järvenpään Puistoblues puolestaan menetti puolet kantakävijöistään, kun tapahtuma joutui kieltämään omien juomien tuonnin puistoalueelle.

Melurajat kulttuurille suopeammaksi

Kartoituksen perusteella suurin yksittäinen musiikkitapahtumien järjestämiseen liittyvä ongelma-alue on liian kireä melulupia koskeva sääntely.

Esimerkiksi elektroniseen musiikkiin painottunut Weekend-festivaali aiheutti viime kesänä suurta vihastusta, kun kovaääninen musiikki soi kahtena päivänä puolille öin. Selvityksessä desibelit olivat kuitenkin sallitun rajoissa.

OKM:n kartoituksessa toivotaan sallivampaa suhtautumista meluun. Yhden ihmisen mielipahan katsotaan painavan vaakakupissa liikaa verrattuna tuhansien ihmisten iloon.

Selkeyttä melivaltaiseen viranomaistoimintaan

Kulttuuritapahtumien järjestäjien mitta on täynnä byrokratiaa. Kymmenet kaavakkeet, monet eri viranomaiset ja lupamaksut uuvuttavat innokkaimmatkin tapahtumajärjestäjät, vaikka monia säädöksiä pidetäänkin asiallisina.

Toistuvat kulttuuritapahtumatkaan eivät pääse irti vuosittaisesta byrokratiasta. Joka vuosi on edessä sama kaavakerumba, vaikka tapahtumalla olisi jo vuosikymmenien perinteet, kuten Ruisrockilla tai Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Viranomaisilla on laaja harkintavalta säännösten soveltamisessa. Heidän tulkintansa vaihtelevat suuresti ja tapahtumajärjestäjät kokevat viranomaiskontrollin usein mielivaltaiseksi.

Kartoitustyöryhmä ehdottaakin byrokratian huomattavaa vähentämistä ja lupa-asioiden keskittämistä yhdelle luukulle.

Talkootyö verottomaksi

Kulttuuritapahtumat toteutetaan Suomessa pitkälti talkootyönä. Viime aikoina vero- ja työttömyysturvalainsäädäntöä on alettu tulkita siten, että vapaaehtoistyö katsotaan veronalaiseksi toiminnaksi - joka vieläpä estää työttömyysetuuden maksamisen.

Tapahtumajärjestäjät pelkäävät uuden verotuskäytännön karkottavan talkooväen. Ilman vapaaehtoisia kulttuuritapahtumien määrä ja kirjo Suomessa kuihtuu olemattomiin.

Kartoitus luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle torstaina.