Yhdysvallat kaksinkertaistaa ilmastotukensa haavoittuville maille

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmoitti maansa tuplaavan tuet ilmastonmuutoksesta kärsiville kehittyville maille 430 miljoonasta dollarista 860 miljoonaan vuoteen 2020 mennessä.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry Pariisissa 8. joulukuuta 2015. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Yhdysvallat lupaa kaksinkertaistaa tukensa ilmastonmuutoksesta kärsiville köyhille maille. Pariisin ilmastokokoukseen osallistuva Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että avustus haavoittuville maille tuplataan nykyisestä 430 miljoonasta dollarista 860 miljoonaan dollariin vuoteen 2020 mennessä.

Kehittyvät maat ovat vaatineet Pariisin ilmastokokouksessa, että ne saisivat enemmän tukea ilmastonmuutoksen haittoihin sopeutumiseen, kun äärimmäiset sääolot lisääntyvät.

– Emme jätä kaikkein haavoittuvimpia maita kirjaimellisesti kestämään myrskyä omin avuin, Kerry lupasi.

Euromääräisesti rahoitus siis nousisi vajaasta 400 miljoonasta eurosta noin 790 miljoonaan euroon.

Lisärahoituksella on määrä esimerkiksi suojella mangrovemetsiä tai parantaa paikallista sääennusteita hirmumyrskyjen varalta. Yhdysvaltain kongressin pitää vielä hyväksyä rahoitus.

Rahat ovat osa vauraiden maiden lupausta nostaa ilmastorahoitus 100 miljardiin dollariin eli noin 90 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.

Kerry sanoi, että Intian Chennain tulvien ja Kiinan pääkaupungin Pekingin savusumun kaltaisten ilmiöiden tuhot ovat varoitusmerkkejä, joita kenenkään järkevän henkilön ei pitäisi jättää huomiotta.

– Jos jatkamme nykyisellä polulla liian monien ihmisten istuessa käsiensä päällä, tuhot kasvavat eksponentiaalisesti, Kerry varoitti.