1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikanhakijat näkyvät lastensuojelussa – traumat kuplivat mielenterveysoireina

Esimerkiksi Espoossa on huomattu, että turvapaikanhakijoiden osuus lastensuojelun asiakkaista on kasvanut tänä vuonna näkyvästi. Sosiaalityöntekijöitä ovat työllistäneet etenkin yksin maahan tulleet lapset, jotka kärsivät mielenterveysoireista.

Kotimaan uutiset
Vastaanottokeskuksen sisätiloja.
Jarkko Riikonen / Yle

Yhä kasvava turvapaikanhakijoiden määrä on alkanut näkyä lastensuojelussa. Esimerkiksi Espoossa on huomattu, että turvapaikanhakijoiden osuus lastensuojelun asiakkaista on kasvanut tänä vuonna näkyvästi. Tarkkoja lukuja ilmiöstä ei ole saatavilla, mutta lastensuojelupomon mukaan trendi on nouseva.

– Valtavat määrät turvapaikanhakijoita, joita meille on tullut, näkyvät jo jonkin verran lastensuojelupalveluissa. Meille tämä on iso haaste ottaa haltuun, myöntää Espoon lastensuojelupalveluiden päällikkö Mari Ahlström.

Matkan varrella on sattunut monenlaista, mikä on näkynyt lastensuojelussa monenlaisina oireina.

Espoon lastensuojelupalveluiden päällikkö Mari Ahlström

Espoossa sosiaalityöntekijöitä ovat työllistäneet etenkin yksin maahan tulleet turvapaikanhakijalapset, joita on tällä hetkellä sijoitettuna eri yksiköissä pitkin kaupunkia. Ahlström kertoo, että monella heistä matka on ollut pitkä, mikä on jättänyt jälkiä.

– Matkan varrella on sattunut kaikenlaista, mikä on näkynyt lastensuojelussa monenlaisina oireina. Ongelmat ovat traumataustaisia, mitkä kuplivat mielenterveysoireina. Vaikeimmat lastensuojelulliset asiat nousevat esiin jo tässä vaiheessa.

– Meillä alkaa olla asiakkaina myös alkuvuonna saapuneita henkilöitä, jotka ovat saanet jo turvapaikan, Ahlström lisää.

Ahlströmin mukaan maahanmuuttajataustaiset perheet ovat muutoinkin lastensuojelun asiakkaissa yliedustettuina. Pahenevaa kierrettä yritetään katkaista muun muassa työryhmien avulla.

– Periaatteessa palvelut ovat samanlaiset riippumatta siitä oletko turvapaikanhakija vaiko kantaväestöön kuuluva henkilö. Mutta meillä on useampikin työryhmä miettimässä, että miten tähän kasvavaan tarpeeseen vastataan, Ahlström valaisee.

Lue seuraavaksi