Pyörätuoli ei ole este – harrastusmahdollisuuksia löytyy runsaasti

Erityisryhmien liikuntaan on runsaasti mahdollisuuksia Pohjois-Suomessa, mutta harrastajamäärät ovat silti vähentyneet. Mahdollisuuksia harrastamiseen tavanomaisten lajiryhmien parissa on tarjolla, mutta niiden löytäminen vaatii usein omaa aktiivisuutta.

pyörätuolit
Neljä henkilöä pelaa pyörätuolikoripalloa.
Heidi Hannukainen / Yle

Pohjois-Suomessa on erityisliikunnan harrastajamäärät tippuneet. Eri lajivaihtoehtoja löytyy runsaasti, mutta tietoisuus niistä ei edelleenkään tavoita kaikkia.

– VAU on kartoittamassa pohjoisessa tarjolla olevia harrastusmahdollisuuksia. Nykyään erityisryhmien harrastaminen pyritään viemään sinne, missä muutkin ovat mutta silloin tarvitaan tietoa esimerkiksi tilojen esteettömyydestä, kertoo Suomen vammaisurheilu ja liikunta ry:n alueellinen yhteyshenkilö Sari Kuivas.

Kuivaksen mukaan moniin lajeihin mukaan meneminen vaatii omaa aktiivisuutta. Seuroissa suhtautuminen erityisryhmiin on ollut erittäin positiivista, Kuivas kertoo.

Kemin pyörätuolikoripalloporukassa olisi tilaa

Kemissä viikottaisissa pyörätuolikoripallotreeneissä käy puolenkymmentä harrastajaa. Pöytätennistä ja pyörätuolikorikoripalloa harrastava Kari Kuijala arvelee, että myös nykytekniikalla on oma osuutensa harrastajamäärien vähentymiseen.

– Harrastajamäärät ovat tippuneet myös kävelevien lajeissa. On tullut nämä nykypäivän vempaimet, joilla mielellään ollaan yhteydessä kavereiden kanssa, Kuijala toteaa.

Kemin pyörätuolikoripalloporukan toiveissa on, että harrastajia saataisiin lisää mukaan. Kuijalan mukaan harrastaminen ei jäisi ainakaan mahdollisuuksista kiinni.

Kuijalan mielestä Kemissä löytyy pyörätuolissa olevalle tiloja, lajivaihtoehtoja ja kaupungin puolestakin on harjoitusvuoroja, jos innokkuutta vain löytyy.

– Nykyään ei tarvi oikeastaan edes avustajaa eikä muuta, koska joka paikkaan pääsee esteettömästi. On pyörätuoliluiskia, eikä kynnyksiä ole.Tarvittaessa on hissit myös, jos harjoitustila on toisessa tai kolmannessa kerroksessa, Kuijala listaa.

"Kädet joutuvat koville"

Konkaripelaaja Timo Villanen toivottaa myös pystypelaajat tervetulleeksi treeneihin. Säännöt ovat muuten samat kuin pystykoripallossakin, ainoa poikkeus on kuljetussäännössä.

– Meillä on vain kaksi kelausta, jos ottaa kolme, se on askelia. Mutta muuten korit ovat samalla korkeudella, vapaaheitot ja kolmosheitot samalta viivalta kuin pystypallossakin, Villanen selventää.

Villasen mukaan kädet joutuvat pyörätuolissa pelatessa erilailla koetukselle kuin tavallisesti.

– Kun aikoinaan pelattiin Kemin Innon miehiä vastaan, niin kyllähän ne kovin innoissaan olivat, mutta kädet oli puhki pelin jälkeen. Kun käsillä joutuu pelkästään tekemään ja kädet ovat paljon heikommat kuin jalat, Villanen nauraa.