1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Leuto sää tuo helpotusta monen sähkölaskuun

Leudon syksyn ja talven vaikutuksen tuntuvat myös energiankulutuksessa. Esimerkiksi sähkölämmitteisen talon asukas saattaa säästää sähkölaskussaan jopa kolmannekseen verrattuna kylmään ajanjaksoon. Myös sähkön tukkuhinta on ollut laskujohteinen.

Kuva: Yle

Leuto syksy ja talvi näkyvät energiankulutuksessa, käytti sitten lähes mitä energianmuotoa tahansa. Sähkölämmitystä käyttäville talouksille on tullut selvää rahan säästöä.

– Sähkölämmittäjällä sähkölasku jää neljänneksen, jopa kolmanneksen pienemmäksi kuin se olisi niin sanottujen normaalisäiden aikana, kertoo Pohjois-Karjalan Sähkön liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäki.

Pohjois-Karjalan Sähkön myyntialue kattaa suurimman osan maakunnasta, jossa väkeä asuu edelleen maaseudulla osittain sähkölämmitteisissä taloissa.

Sähkön tukkuhinta on lähes puoliintunut noin viiden vuoden aikana.

Heikki Rantamäki

Sähkönkuluttaja hyötyy leutoina kausina myös siitä, että kilpailu sähkömarkkinoilla on muuta aikaa kovempaa ja se voi laskea sähkön tukkuhintaa. Pohjois-Karjalan Sähkökin ostaa sähköä tukkumarkkinoilta.

– Sähkön tukkuhinta on lähes puoliintunut noin viiden vuoden aikana. Tukkumarkkinoilla on hyvä vesitilanne ja uusiutuvaa energiaa on tullut lisää, joka sekin vaikuttaa hintaan, kertoo Rantamäki.

Kuluttajan sähkölasku ei kuitenkaan laske siinä suhteessa kuin tukkuhinta tai kilpailu antaisi olettaa. Hintaan tulevat päälle myös verot ja sähkönsiirtohinta, eli verkkopalvelumaksu.