Venäjällä pelätään pikaviestipalvelujen rajoituksia – Kreml kiistää

Venäläisten lehtitietojen mukaan Venäjällä suunnitellaan tuntuvia rajoituksia pikaviestiohjelmien kuten Whatsappin ja Skypen toimintaan. Presidentin lehdistösihteeri sanoo, että työryhmä käsittelee asiaa. Tiedot rajoituksista Kreml kuitenkin kiistää.

Kuva: Andrew Gombert / EPA

Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzor on valmistellut lakihankkeen, joka toteutuessaan rajoittaisi tuntuvasti pikaviestisovellutusten ja muiden reaaliaikaisten verkkokeskusteluvälineiden toimintaa. Näin kertoo sanomalehti Vedomost haltuunsa saaman asiakirjan ja nimeämättömien haastattelujensa perusteella.

Tietojen mukaan pikaviestipalveluja tarjoavat yritykset voisivat toimia Venäjällä vain solmimalla sopimuksen verkko-operaattoreiden kanssa. Niiden olisi myös toimitettava tietoja Roskomnadzorille.

Venäjän lainsäädännön tai pikaviestiohjelmien toimintaa koskevien säädösten rikkominen velvoittaisi verkko-operaattorin sulkemaan koko viestipalvelun dataliikenteen siihen asti, kunnes asia on korjattu.

Lisäksi viranomaiset haluaisivat kieltää pikaviestiohjelmien käyttämisen nimettömänä. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että palveluntarjoajien tulisi itse tunnistaa käyttäjänsä.

Aloitteen väitetään tulleen Kremlistä

Lehtitietojen mukaan aloite pikaviestiohjelmia rajoittavasta lakihankkeesta on tullut presidentinhallinnosta. Sen välttämättömyyttä perustellaan vaikealla geopoliittisella tilanteella.

Presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kommentoi asiaa tänään venäläismedialle. Hän kiisti tiedot mahdollisista rajoituksista. Samalla hän kuitenkin myönsi, että asia on käsittelyssä virkamiehistä ja verkko-operaattoreiden edustajista kootussa työryhmässä.

Peskov vakuutti, ettei presidentinhallinto ole ollut aloitteellinen asiassa. Hän huomautti, että mitkä tahansa rajoitukset pikaviestiohjelmien käytössä olisivat epämieluisia kaikille venäläisille, siis myös hänelle itselleen.

Pikaviestiohjelmat kattavat noin neljäsosan venäläisten verkko-operaattoreiden dataliikenteestä. Suosituimmat ohjelmat ovat Whatsapp, Viber ja Skype.

Rajoituksia on haluttu jo aiemminkin

Venäjällä on aiemminkin vaadittu rajoituksia pikaviestiohjelmiin. Pariisin terroristi-iskujen jälkeen duumassa perättiin rajoituksia Telegram-pikaviestintäsovelluksen käyttöön. Terroristit ovat käyttäneet venäläislähtöistä Telegramia viestintäkanavanaan sen viestien salausominaisuuksien vuoksi.

Marraskuussa duumaan tuotiin lakialoite, jolla pikaviestiohjelmat kiellettäisiin virkamiehiltä. Asiaa perustellaan luottamuksellisen tiedon suojaamisella.