1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pariisin ilmastoneuvottelut etenevät – sopimusluonnos laihtuu

Isäntämaa Ranska on esitellyt valtuuskunnille uutta sopimusluonnosta, joka on 14 sivua edellistä versiota lyhyempi. Ranskan ulkoministerin mukaan kolme neljäsosaa sadoista kiistakohdista on sovittu, mutta paljon työtä on edessä.

Ulkomaat
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius Pariisin ilmastokokouksessa. Tummaan pukuun ja pilkulliseen kravattiin pukeutunut Fabius hymyilee. Hänen silmälasinsa ovat matalalla nenän päällä ja hän pitää oikeaa kättään hieman ylhäällä olkapään tasolla, kämmen kameraan päin. Ulkoministerin edessä pöydällä on mikrofoni. Tausta on valkoinen, siinä näkyy ilmastokokouksen vihreitä logoja.
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoo, että kolme neljäsosaa ilmastosopimuksen kiistakohdista on sovittu. Ranska isännöi ilmastoneuvotteluja Pariisissa.Ian Langsdon / EPA

Pariisin ilmastokokouksessa on nähty edistystä. Isäntämaa Ranska on esitellyt valtuuskunnille uutta sopimusluonnosta. Neuvottelujen puheenjohtajana toimiva Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi, että uusi luonnos on enää 29 sivua. Vielä lauantaina luonnos oli 43 sivua pitkä. Fabius sanoi, että kolme neljäsosaa kiistakohdista on ratkaistu.

– Olemme edistyneet, mutta paljon työtä on jäljellä. Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu, Fabius sanoi.

195 maan neuvottelijat ovat kokoontuneet Pariisiin hakemaan sopimusta kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisesta.

– Ranska puheenjohtajamaana on ollut erittäin päättäväinen ja nyt näyttää siltä, että aikatauluista aiotaan pitää kiinni, kertoi ilmastokokousta Pariisissa seuraava Ylen toimittaja Jaana Kanninen kello 17:n radiouutisissa.

Kanninen kertoo, että ilmastorahoitus vuoden 2020 jälkeen on edelleen suuri kiistakysymys. Keskeinen kysymys on, saavatko teollisuusmaat Kiinan mukaan maksumieheksi ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Ei ole vielä mitenkään selvää, että ylipäätään sopimusta tulee, mutta tällä hetkellä ilmassa on erilaisia vahvoja voimia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi