Ulkoministeri Soini: USA ei pyydä sotilaallista apua

Yhdysvallat on pyytänyt Suomelta apua Isisin-vastaiseen taisteluun. Mm. ulkoministeri muistuttaa, että Suomelta ei ole pyydetty sotilaallista apua.

politiikka
Timo Soini ja Antonio Guterres.
Ulkoministeri Timo Soini ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtajan António Guterres.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) korostaa, että Yhdysvallat ei pyydä Suomelta mitään sotilaallista apua Isisin vastaiseen taisteluun. Yhdysvaltain avunpyynnöstä kerrottiin eilen tiistaina. Pyyntö on tullut mm. Suomelle ja Ruotsille.

Suomella on entuudestaan pienimuotoinen kurdien peshmerga-taistelijoiden koulutuskeskus Erbilin kaupungissa Pohjois-Irakissa. Soinin mukaan Suomen koulutusoperaatio Irakissa on näillä näkymin jatkumassa ensi syksyyn.

– Tämäntyyppisissä asioissa Suomi voisi olla mukana. Päätöksentekoprosessi näissä asioissa menee normaaliin tapaan, eli eduskunta pidetään informoituna ja jos kysymys on kriisinhallintaoperaatiosta lopullisen päätöksen tekee tasavallan presidentti, Soini sanoi yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtajan António Guterresin kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Yhdysvaltain pyyntöä myös tänään keskiviikkona. Hän suhtautuu pyyntöön positiivisesti. Hänen mukaansa Suomi voi jopa laajentaa kurditaistelijoiden koulutusta Irakissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) muistutti aiemmin keskiviikkona, että Suomi on jo mukana Isisin-vastaisessa taistelussa juuri Irakin koulutusoperaation muodossa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) katsoo puolestaan, että Suomen ja Ruotsin on syytä linjata yhdessä, miten Yhdysvaltain pyyntöön vastataan.