Työllisyyskysymyksestä kiivas keskustelu – "Hallitus käynnistänyt valtavan työelämän huonontamisen projektin"

Vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden yhteisessä välikysymyksessä tivattiin hallitukselta muun muassa, mihin toimiin se on ryhtymässä työllisyyskehityksen kääntämiseksi.

Kotimaa

Työllisyyttä käsittelevästä välikysymyksestä on käyty hetkittäin kiivastakin keskustelua eduskunnassa tänään keskiviikkona.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula pohti puheenvuorossaan, että hallituksen tavoitteena ei taidakaan olla alhainen työttömyys ja "pulskan puuhakas kansakunta", vaan jotain ihan muuta.

– Joko tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään, varjoihin jäävien harmaiden eminenssien johdattelemana, on hallitus käynnistänyt valtavan työelämän huonontamisen projektin, Kontula sanoi.

Kontula arveli, että hallitus ei ehkä pidäkään pitkittyvää työttömyyttä uhkana, vaan mahdollisuutena, koska "jatkuva työvoiman ylitarjonta on tutkitusti paras palkkamaltin tae".

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) oli järkyttynyt Kontulan puheenvuorosta.

– Me koetetaan pelastaa se mikä pelastettavissa on, jotta suomalaisilla olisi yhä enemmän työpaikkoja. Mitään muuta ideologiaa tässä ei ole takana, Lindström vakuutti.

Oinonen sai aikaan kohahtelua

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen sai aikaan kohahduksia todetessaan, että SDP kantoi hallituksessa ollessaan huolta työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.

– No nyt teillä on niitä kaipaamianne maahanmuuttajia, mutta heidän työperäisyydestään en sitten ole ihan satavarma, Oinonen huudahti.

– Vihreät kantoivat huolta vain sammakoista ja soista. Ei kiinnostanut työttömien suuri lukumäärä, ei kiinnostanut sairaiden, eläkeläisten eikä opiskelijoiden tulevaisuus ja elinolot, hän jatkoi.

Mitä ministerillä on naisia vastaan?

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson tiedusteli työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmiltä, mitä hänellä on naisia vastaan. Gustafssonin mukaan hallitus itkettää ja tuo pahan mielen Suomen naisille.

Lindström arveli vastauksessaan Gustafssonille "jopon lähteneen pikkaisen käsistä".

– Meillä ei ole mitään naisia vastaan. Me olemme vetäneet pois tämän sunnuntaityö- ja ylitöiden korvauksiin kohdistuvan ehdotuksen ja se on korvattu lomarahaleikkauksella, joka kohdentuu tasapuolisemmin kaikkiin väestönosiin.

Lindström ja moni edustaja myös kiitteli pitkään jatkunutta välikysymyskeskustelua rakentavaksi. Keskustelu oli täydessä vauhdissa vielä ennen kuutta illalla ja se kestänee pitkälle iltaan.

Välikysymyksestä äänestetään perjantaina.