1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaurismäen Tyttökuningas on ruotsalaistähden unelmarooli

Ruotsalaisnäyttelijä Malin Buska tekee vahvan roolin kuningatar Kristiinana Mika Kaurismäen uutuuselokuvassa. Näyttelijä tutki kuningattaren taustoja puoli vuotta piilopirtissä Turussa.

Malin Buska näyttelee kuningatar Kristiinaa Tyttökuningas-elokuvassa. Kuva: Veera Aaltonen

Tyttökuningas kertoo niistä kymmenestä vuodesta, joiden aikana kuningatar Kristiina oli vallassa. Elokuvan teemoja ovat ajatus vapaasta tahdosta, tieteiden suosiminen, 30-vuotisen sodan lopettaminen ja kuningattaren rakkaus hovineito Ebba Sparreen. Ruotsalainen pääosan esittäjä Malin Buska myöntää, että hänkin tulistui välillä uusien ajatusten nostattamaan vastarintaan.

– Kristiinalla oli vahva tahto muuttaa ja tehdä jotain hyvää. Hän kohtasi vastustusta. Se oli kamalaa. Pystyn ymmärtämään sen. Kuvausten aikana omatkin tunteet menivät ylös ja alas. Rooli vaikutti fyysisesti. Olin vihainen ja surullinen, mutta myös iloinen, kertoo Buska.

Roolia edelsi puolen vuoden tiukka perehtyminen

Ohjaaja-tuottaja Mika Kaurismäen mielestä Malin Buska on syntynyt tehdäkseen tämän roolin. Hänen toinen nimensä on Kristiina ja hänen äitinsä ja mummonsa olivat suuria Kristiina-faneja.

Kuvausten aikana omatkin tunteet menivät ylös ja alas.

Malin Buska

– Tunsin Kristiinan jo ennen tätä roolia. Mitä enemmän luin, huomasin, että taustalla on paljon enemmän. Asuin ennen kuvauksia puolen vuoden ajan mökissä Turussa, ilman internetiä ja televisiota. Luin koko ajan hänestä ja 1600-luvusta, kertoo Buska.

Näyttelijätär ei kuitenkaan suostu kertomaan, missä mökki on.

– Se on salainen paikkani, johon ehkä palaan, naurahtaa Malin Buska.

Ohjaaja Kaurismäen pitkäaikainen haave toteutui

Saksalainen tuottaja lähestyi ohjaaja Mika Kaurismäkeä baarissa Rio de Janeirossa 15 vuotta sitten. Hän kysyi kiinnostusta tehdä elokuva kuningatar Kristiinasta. Nyt haave on toteutunut ja elokuva on valmis. Kaurismäki pohtii, että elokuvan teemat ovat yhä ajankohtaisia.

Ihmisen kannattaisi pitää kiinni niistä asioista, jotka ovat tärkeitä.

Mika Kaurismäki

– Ihmisen kannattaisi pitää kiinni niistä asioista, jotka ovat tärkeitä. Aina ei välttämättä kannata tehdä niin kuin on tapana tehdä tai kuinka muut sanovat. Kristiina oli aikamoinen mestari tässä, kertoo Kaurismäki.

Vaikka elokuvassa on paljon rakkautta, se on paljon muutakin kuin historiallinen rakkauselokuva.

– Yritin kuvitella, että hän voisi yhtä hyvin olla tämän päivän nainen, joka taistelee tasa-arvosta ja oikeuksistaan. Hän yrittää miettiä, mitä tehdä elämällään. Uskonnollisia sotia käydään hyvin aktiivisesti tälläkin hetkellä Euroopassa ja muualla maailmassa. Yhtymäkohdat Kristiinan aikaan ovat hyvin selkeät. Toivon, että ihmiset näkisivät tämän, kertoo Kaurismäki.

Tutkijan mukaan elokuva on historiallisesti totta

Koko työuransa Turun linnassa työskennellyt tutkija Nina Lepokorpi katsoi elokuvan Yle Turun pyynnöstä. Hän oli tyytyväinen historialliseen antiin, vaikka myönsi, että fiktiotakin oli joukossa.

Kristiina itse oli vähän reilu 150-senttinen eikä mikään kaunotar.

Nina Lepokorpi

– Tietysti ulkoisesti Kristiinasta voisi olla eri mieltä. Malin Buska on pitkä ja hoikka. Kristiina itse oli vähän reilu 150-senttinen eikä mikään kaunotar niiden tietojen mukaan, mitä hänestä on olemassa, kertoo Lepokorpi.

Tutkija kiittelee myös pukuja, ruokia ja kalusteita. Suuria joukkokohtauksia olisi saanut olla enemmän, ja juhlat olivat Lepokorven mukaan vielä loisteliaammat todellisessa elämässä kuin elokuvassa.

Elokuva purkkiin 37 päivässä

Mika Kaurismäki kertoo, että Suomessa ei ole perinnettä tehdä historiallista elokuvaa. Tuotantoryhmä joutui järjestämään alusta asti itse puvut ja lavastukset. Historiallisen elokuvan tekeminen 37 kuvauspäivän aikana oli kova urakka.

Hän voisi yhtä hyvin olla tämän päivän nainen, joka taistelee tasa-arvosta ja oikeuksistaan.

Mika Kaurismäki

– Varsinkin naisten pukujen, meikkien ja hiusten vaihtoon menee aina puoltoista, kaksi tuntia. Kyllä siellä omia harvoja hiuksiani haroin aika moneen kertaan. Sitten vielä 2014 oli sellainen talvi, jolloin täällä ei ollut lunta. Se antoi oman lisähaasteensa siihen, kertoo Kaurismäki.

Tyttökuningas sai maailman ensi-iltansa Montrealin elokuvajuhlilla. Se on myyty noin 30 maahan teatterilevitykseen.