Aalto-yliopiston rehtorille sakot luottamusmiehen irtisanomisesta

Oikeuden mukaan rehtori irtisanoi lehtoreita edustaneen luottamusmiehen ilman tämän edustamien henkilöiden suostumusta.

luottamusmiehet
Aalto-yliopiston logo.
Aalto-yliopisto

Espoon käräjäoikeus on tuominnut Aalto-yliopiston rehtorin 3120 euron sakkorangaistukseen luottamusmiehen oikeuksien loukkaamisesta. Summa koostuu 20 päiväsakosta. Lisäksi rehtori tuomitiin korvaamaan luottamusmiehen yli 15 000 euron asianajokulut.

Aiemmin työtuomioistuin langetti työnantajalle yli 100 000 euron vahingonkorvauksen.

Tuomion mukaan työnantaja oli pyytänyt edustettavien jäsentietoja ammattiyhdistykseltä, niitä saamatta. Tämän jälkeen Aalto-yliopisto oli irtisanonut lehtoreita edustaneen luottamusmiehen ilman tämän edustamien henkilöiden suostumusta.

Oikeuden mukaan suostumuksen saamisen vaikeudella ei ole merkitystä. Rehtorin toimia pidettiin tahallisena, sillä hänelle oli kerrottu etukäteen, että suostumusten puuttuminen saattaa johtaa rikostutkintaan.

– Luottamusmies asettaa itsensä luottamustoimessa aina alttiiksi. Siksi on hyvä, että luottamusmiesten irtisanomissuoja on korotettu. Työnantajan tulee muistaa, että ennen luottamusmiehen irtisanomista on hankittava niiden työntekijöiden enemmistön suostumus, joita luottamusmies on tehtävässään edustanut, kertoo työsuojelulakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.