Alvar Aallon Valtiontalolle lisää omistajia – seurakunta miettii osakkuutta

Jyväskylän seurakunta pohtii mahdollisuutta lähteä osakkaaksi Valtiontalon kiinteistöyhtiöön. Valtiontalon ostajat ovat tarjonneet seurakunnalle mahdollisuutta tulla mukaan kiinteistöyhtiöön. Seurakunnalle Valtiontalo olisi Keskusseurakuntatalon saneerausta edullisempi vaihtoehto.

Kotimaa
Valtiontalo Jyväskylässä Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun kulmasta katsottuna.
Valtiontalon oli alunperin Alvar Aallon Suojeluskunnalle suunnittelema rakennus. Se valmistui 1929.Arvo Vuorela / Yle

Kirkkoherra Arto Viitala myöntää, että tarjous on houkutteleva.

– Totta kai valtiontalo Kaupunginkirkon vieressä on sijainniltaan meille ihanteellinen. Ei voi sulkea korvia, jos tällainen kysymys esitetään ja toisaalta keskusseurakuntatalon remontti tullee kalliiksi. Arvio liikkuu 8,5 miljoonassa eurossa. Sekin on pannut miettimään onko vaihtoehtoja olemassa, pohtii Viitala.

Järvi-Suomen Asunnot Oy ja Royal House Oy ostivat Valtiontalon Jyväskylän kaupungilta viime viikolla 700 000 eurolla. Nyt ostajat ovat tarjonneet seurakunnalle mahdollisuutta tulla mukaan yhteisesti perustettavaan kiinteistöosakeyhtiöön. Huonokuntoisen Valtiontalon remontointi nielee miljoonia. Viereiselle tyhjälle tontille rakennetaan liike- ja asuinhuoneistoja.

Seurakunnan johtoryhmä pohti Keskusseurakuntatalon saneerauksen vaihtoehtoja keskiviikkona. Saneerauksen hintalappu on tämän hetkisten arvioiden mukaan pari miljoonaa enemmän kuin suunnittelun alkaessa pari vuotta sitten. Osakkuus Valtiontalon kiinteistöosakeyhtiössä ja Keskusseurakuntatalon myyminen voisi olla selkeästi Keskusseurakuntatalon saneerausta edullisempi vaihtoehto.

Seurakunnan toiminnan kannalta Valtiontalon sijainti Kirkkopuiston laidalla ja Kaupunginkirkon vieressä olisi Harjun laidalla sijaitsevaa Keskusseurakuntataloa parempi. Jyväskylän seurakunnan tilatarve olisi noin kaksi kolmasosaa Valtiontalosta eli runsaat 2000 kerrosneliömetriä.

Seurakunnan toimitilakysymys on tarkoitus selvittää tammikuun loppuun mennessä. Tarkasteltavana on vielä myös vaihtoehto rakentaa uutta toimitilaa Taulumäen kirkon läheisyyteen. Kirkkovaltuusto linjaa tilaratkaisuja kokouksessaan helmikuussa.