Turvapaikanhakijakriisi teki vankien valmistamasta piikkilangasta kysytyn tuotteen

Unkari joutui aiemmin ostamaan piikkilankaa ulkomailta, mutta tuottaa sitä nyt niin paljon, että lankakieppejä riittää vietäväksi Sloveniaan ja Makedoniaan.

turvapaikanhakijat
Piikkilankakieppejä. Taustalla Slovenian rajaa osoittava liikennemerkki.
Piikkilankakieppejä Slovenian vastaisella rajalla Unkarissa.Gyorgy Varga / EPA

Piikkilangasta on turvapaikanhakijatilanteen kärjistyttyä tullut Unkarille uusi vientituote. Kun Unkari aiemmin tänä vuonna ryhtyi aitaamaan etelärajaansa estääkseen turvapaikanhakijoiden tulon, joutui se tuomaan tarvitsemansa piikkilangan ulkomailta.

Nyt Unkarissa kuitenkin tehdään piikkilankaa niin paljon, että sitä riittää myytäväksi aitaa rajoilleen rakentaviin Sloveniaan ja Makedoniaan. Unkarin viranomaisten mukaan maa on valmis toimittamaan piikkilankakieppejä muuallekin Eurooppaan, jos pyyntöjä tulee.

Unkarin mukaan se pystyyy nyt tarpeen tullen aitaamaan myös koko Romanian vastaisen rajansa kotimaisella piikkilangalla. Päätöstä Romanian rajalle tehtävästä aidasta ei ole Unkarissa tehty.

Yksi unkarilaista piikkilankaa valmistavista paikoista on Budapestin pohjoispuolella sijaitseva Márianosztran vankila. Vankien valmistamaa aitaa käytetään paitsi turvapaikanhakijoiden kulkuesteenä myös estämään vankien pakoyritykset.

Lähteet: Reuters