Kreikan poliisi kuljetti yli 2 000 siirtolaista Makedonian rajalta Ateenaan

Siirron syynä on Makedonian päätös estää muualta kuin konfliktialueilta tulevien rajanylitykset.

Ulkomaat
Makedonian poliisi valvoo rajaa ja pakolaiset odottavat lupaa rajanylitykseen.
Makedonian poliisi valvoo rajaa ja pakolaiset odottavat lupaa rajanylitykseen Kreikasta Makedoniaan 25. marraskuuta.Georgi Licovoski / EPA

Kreikan poliisi on järjestänyt linja-autokuljetukset noin 2 300 siirtolaiselle Makedonian rajalta Ateenaan. Siirrossa oli mukana noin 350 poliisia. Eri maista tulevien siirtolaisten kuljetukseen tarvittiin 45 linja-autoa.

Kreikan polisiin mukaan ulkomaalaiset ovat pääasiassa Pakistanista, Somaliasta, Marokosta, Algeriasta ja Bangladeshista. Heidät on majoitettu käyttämättömänä oleviin olympiasatadionin tiloihin ja käytöstä poistetulle lentokentälle.

Makedonia sulki rajansa marraskuun 18. päivä muilta kuin konfliktialueilta saapuvilta syyrialaisilta, irakilaisilta ja afganistanilaisilta. Muualta tulleet siirtolaiset ovat olleet sulkemisen jälkeen hankalissa olosuhteissa odottamassa matkansa jatkumista Keikasta muihin pohjoisempiin EU-maihin.

Makedonia on alkanut rakentaa toista aitaa Kreikan rajalle lähelle rajanylityspaikkaa Medzitlijaan. Ensimmäinen noin kolmen kilometrin mittainen ja 2,5 metriä korkea aita on jo uutta rajanylityspaikkaa idempänä Gevgelijassa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi keskiviikkona Suomen vierailullaan, että Euroopan pakolaistilanne on kaaottinen ja nykymuodossaan kestämätön.

- Ei ole kestävää, että ihmiset liikkuvat Balkanin yli ja tulevat lähinnä kolmeen tai neljään maahan, Itäväaltaan, Saksaan, Ruotsiin ja Suomeen, Guterres sanoi.

Kreikkaan on saapunut tänä vuonna yli 600 000 ihmistä Turkin kautta lyhyen, mutta vaarallisen merimatkan takaa hyödyntäen syrjäisiä saaria. Tuhansia on hukkunut.

Lähteet: Reuters, AFP