Viidelle syytteet terrorismiepäilyistä Australiassa

Viisi ihmistä on saanut Sydneyssä, Australiassa syytteet salaliitosta terrori-iskun valmistelemiseksi. Kaksi syytetyistä pidätettiin torstaiaamuna. Pidätetyt ovat 20- ja 15-vuotiaita. Nuorten miesten epäillään suunnitelleen iskuja muun muassa hallintorakennuksiin.

Ulkomaat
Poliisi teki useita ratsioita Sydneyn esikaupunkialueella.
Poliisi teki useita ratsioita Sydneyn esikaupunkialueella 10. joulukuuta.Saeed Khan / EPA

Australian poliisi kertoo pidättäneensä Sydneyssä torstaiaamuna kaksi nuorta epäiltynä terroriteon valmistelusta. 20-vuotiasta miestä ja 15-vuotiasta poikaa epäillään terroriteon suunnittelusta.

Kolme jo aiemmin terrorismiin liittyvistä rikoksista vangittuna ollutta miestä saivat vähän pidätysten jälkeen samat syytteet kuin torstaiaamuna pidätetyt. Aiemmin vangitut olivat 21–22-vuotiaita.

Pidätyksiin ja syytteisiin johtaneet tiedot ovat peräisin viranomaisten viime vuonna tekemiin ratsioista, joissa pidätettiin 15 ihmistä ja löydettiin tietoja suunnitelmasta vangita ja mestata sivullinen henkilö.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessa, että ratsioissa saatujen tietojen ja myöhempien tutkimusten pohjalta se pystyi paljastamaan terrorisuunnitelman, jonka kohteena olisi ollut australialainen hallintorakennus. Yhtenä materiaalissa nimettynä vaihtoehtona oli Australian liittovaltion poliisin rakennus. Mahdollisesti iskujen kohteina olisi ollut myös satunnaisesti valittuja siviilejä.

Tietojen perusteella tehtiin kaksi torstaiaamun pidätystä ja nostettiin syytteet yhteensä viittä henkilöä vastaan.

Australia nosti terroriuhkatasonsa korkeimmalle tasolle vuosi sitten ja on sen jälkeen tehnyt useita terrorisminvastaisia poliisioperaatioita.

Tuorein niistä oli lokakuussa, kun neljä ihmistä pidätettiin liittyen vähän aiemmin tehtyyn terrorismivaikutteiseen poliisin työntekijän murhaan. Viranomaisten mukaan nyt syytetyt henkilöt olivat yhteistyössä murhasta syytettyjen ihmisten kanssa.

Lähteet: AFP, Reuters