Meksiko on hyväksynyt ensimmäisenä maana rokotteen dengue-kuumetta vastaan

Ranskalainen lääkeyhtiö Sanofi Pasteur on pyytänyt lupaa levittää rokotetta 20 maahan. Yhtiö odottaa vuotuisen tuotannon saavuttavan 100 miljoonan annoksen määrän vuoteen 2017 mennessä.

Ulkomaat

Meksikon terveysviranomaiset ovat hyväksyneet maailman ensimmäisen rokotteen käytettäväksi dengue-virusta vastaan.

Julkisesti saatavilla oleva rokote on hyväksytty ensimmäisenä käytettäväksi Meksikossa, sanoo lääkkeen valmistaja, ranskalainen lääkeyhtiö Sanofi Pasteur.

Lääkettä on kehitetty 20 vuotta ja sen tutkimiseen ja kehittämiseen on käytetty yli 1,5 miljardia euroa. Dengvaxia lääkettä on testattu 15 eri maassa ja mukana on ollut jopa 40 000 ihmistä. Uutistoimisto AP:n mukaan Meksikon viranomaiset ilmoittivat mukana olleen maailmanlaajuisesti 29 000.

Ranskalainen lääkeyhtiö Sanofi Pasteur on pyytänyt lupaa levittää rokotetta 20 maahan. Yhtiö odottaa lisää lääkkeen rekisteröintejä lähiviikkoina Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Yhtiö odottaa vuotuisen tuotannon saavuttavan 100 miljoonan annoksen määrän vuoteen 2017 mennessä.

Maailman Terveysjärjestön, WHO:n mukaan dengue-virus aiheuttaa tartunnan noin 100 miljoonalle ihmiselle vuosittain. Denguekuume on viruksen aiheuttama tauti, joka leviää hyttysen piston välityksellä. Sitä on neljää alatyyppiä. Sen oireina ovat korkea kuume ja lihas- ja nivelsärky.

Sairauteen ei ole parannuskeinoa ja tartunnan saaneet lapset ovat erityisessä vaarassa. WHO:n mukaan tauti tappaa noin 22 000 ihmistä vuodessa.

Aiemmin tautia tavattiin lähinnä tropiikissa vain yhdeksässä maassa, mutta nykyisin kansainvälistymisen, kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen myötä se on siirtynyt yhä enemmän myös lauhkealle vyöhykkeelle yli sataan maahan. WHO:n mukaan yli puolet maailman väestöstä on vaarassa altistua taudille.

Korjaus 10.12.2015 klo 5.41: Denguekuumeen saa vuosittain noin 100 miljoonaa ihmistä, ei noin 400 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AP, AFP