1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palosaari

Vaasa lakkauttaa kolme koulua

Lakkautettavat koulut ovat Palosaaren, Asevelikylän ja Teeriniemen alakoulut. Koulujen lakkautuspäätöstä on pohdittu koko syksyn ja lopullinen päätös syntyi eilen.

Palosaari
Tyhjät pulpetit luokkahuoneessa.
Merja Siirilä / Yle

Vaasassa Palosaaren, Asevelikylän ja Teeriniemen koulut lakkautetaan. Varhaiskasvatus- ja opetuslautalunta päätti kolmen koulun lakkauttamisesta eilen. Päätökset syntyivät äänestyksen jälkeen. Lakkauttamisen puolesta äänesti kahdeksan lautakunnan jäsentä ja koulujen toimintaa olisi halunnut jatkaa neljä lautakunnan jäsentä.

Palosaaren koululla tieto lautakunnan päätöksestä otettiin surullisena vastaan.

– Eihän tämä tietysti yllätyksenä kenellekään tullut. Tätä on niin kauan käsitelty, että asiaan on osattu varautua, totesi Palosaaren koulun rehtori Markku Nirkkonen.

Asiaa on vatvottu varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa jo useasti, kahdesta koulusta oli jo lakkauttamispäätöksen olemassa, mutta ne kumottiin hallinto-oikeuteen tehdyn oikaisuvaatimuksen vuoksi. Eilen keskiviikkona lautakunnassa oli päätösten tekemisen avuksi muistio, joka laadittiin viimeviikkosen yleisön kuulemistilaisuuden jälkeen. Se ei muuttanut tilannetta.

Markku Nirkkosen mukaan raskainta tilanteessa on ollut se, että epävarmuutta on jatkunut pitkään.

– Oppilaat ovat reagoineet vaihtelevasti tilanteeseen. Pienimpiä oppilaita on mietityttänyt, missä he jatkavat koulunkäyntiä. Nyt kun päätös tuli, asiasta puhutaan kaikissa luokissa ja selvitetään mitä tämä päätös merkitsee, toteaa Nirkkonen.

Syy koulujen lakkauttamiselle on niiden alhainen täyttöaste ja säästöt. Palosaaren koulussa oppilaita on 80, kun oppilaspaikkoja on 154. Teeriniemen koulu sijaitsee itäisellä alueella, jossa on noin kolme ja puolisataa tyhjää oppilaspaikkaa.

Vaasan kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan perusopetuksen tulee karsia kouluverkon kustannuksia vuosien 2016–2018 aikana noin miljoona euroa. Palosaaren, Asevelikylän ja Teeriniemen koulujen lakkauttamisesta muodostuu kiinteistökustannuksista 579 400 euron säästöt.

Artikkelia täydennetty klo 8:19 rehtori Markku Nirkkosen kommenteilla.

Artikkelia korjattu klo 15:44: Palosaaren koulun oppilasmäärät, sekä itäisen alueen tyhjien paikkojen määrät korjattu

Lue seuraavaksi