1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Kookosmaidosta maitoallergikon riisipuuroa

Erikoisruokavalioita noudattavien ihmisten on joskus vaikea löytää sopivia jouluherkkuja. Allergioiden lisäännyttyä kysytään vaihtoehtoisia juhlaruokia.

Ylen aamu
Valmis puuroi maistui samalta kuin tavallisesta maidosta keitettykin.
Jouluruuat ovat usein hyvin perinteisiä, mutta ne eivät sovi kaikille. Yhä useampi ihminen noudattaa erikoisruokavalioita. Diettikokki Tuula Jokinen kertoi aamu-tv:ssä, miten perinteisistä jouluherkuista saa sopivia myös erikoisruokavaliota noudattaville.

Yhä useampi etsii vaihtoehtoa perinteisille jouluruoille, kun allergiat ja miksei myös erilaiset makutottumukset ovat lisääntyneet.

Ruoka-allergianeuvoja ja dieettikokki Tuula Jokinen Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksestä kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että näin joulun alla haetaan vaihtoehtoisia ruoka-aineksia.

– Perinteisten jouluruokien ja niiden aineiden korvattavuus kiinnostaa taas. Neuvontapuhelin on alkanut piristä paljon jo marraskuun alusta.

Tyypillisimmät allergiaruokavaliot ovat kananmunaton, maidoton ja gluteeniton, kertoi Jokinen. Nykyään moni on innostunut myös paleoruokavaliosta, joka muodostuu muun muassa marjoista, proteiineista ja vihanneksista. Hiilihydraattien käyttöä vältetään.

Tuula Jokinen oli tuonut studioon pipareita, jotka oli leivottu riisijauhosta, maidottomasta margariinista sekä siirapista ja soodasta.

– Näillä aineksilla tulee erittäin maittavia joulupipareita, Jokinen kertoi.

Vaihtoehtoja löytyy ja kaupoista saa nykyään valmiita jauhoseoksia, joissa esimerkiksi perinteiset jauhot on korvattu.

– Kaupoista löytyy pullaa ja piirakkaa sekä makeata ja suolaista, sanoi Jokinen.

Riisipuuroa kookosmaidolla

Ja paljastetaan Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen toimiston kookosriisipuuroresepti jossa maidon sijasta käytetään kookosmaitoa.

Riisipuuro neljälle:
5 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 prk ( 400 ml ) kookosmaitoa
0,5 tl suolaa.

Vesi kiehautetaan ja lisätään riisi. Keitetään 3 minuuttia, minkä jälkeen lisätään kookosmaito ja keitetään 10 minuuttia. Sekoitetaan välillä. Levy sammutetaan ja puuroa haudutetaan kuumalla liedellä vielä 10 minuuttia. Lopuksi lisätään suola.

Jouluruoat ovat Jokisen mukaan yleensä terveellisiä, kun monet niistä ovat kasvispohjaisia ja kinkun voi jättää pois, jos ei syö lihaa.

– Proteiineja saa, jos korvaa korppujauhot vaikka soijarouheella, kertoi Jokinen.

Oman perheensä jouluateriasta hän kertoi, että se on hyvin perinteinen kinkkuineen ja joululaatikoineen.

Lue seuraavaksi