1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maahanmuuttajaäidit saivat oman kielikoulutuksen Kouvolassa

Moni maahanmuuttajaäiti hoitaa lapsia kotona ja voi jäädä esimerkiksi suomen kielen koulutuksen ulkopuolelle. Kouvola on syksyn aikana kokeillut kielikoulutusta kotiäideille.

Kuva: Yle

Moni pieniä lapsia hoitava kotiäiti jää maahanmuuttajien kielikoulutuksen tai kotouttamiskoulutuksen ulkopuolelle.

Kouvola on syksyn aikana kokeillut kotiäitien suomen kielen opetusta. Varhaiskasvatuksen perhepuiston henkilökunta on huolehtinut lapsista ja järjestänyt toimintaa suomeksi, kun äidit ovat olleet koulutuksessa.

Koulutusta on ollut kolme kertaa viikossa.

– Päätavoitteena on ollut, että äidit oppivat riittävän hyvin puhumaan suomea. Kyse on toiminnallisesta opetuksesta, joka lähtee esimerkiksi aikuisille tärkeistä tilanteista, kertoo Kouvolan maahanmuuttokoordinaattori Tuija Väyrynen.

Väyrysen mukaan varhainen kielenopettelu tukee suomalaiseen yhteiskuntaan kiinnittymistä ja myöhemmin myös mahdollista työelämään lähtemistä.

– Pystyt asioimaan ilman ulkopuolista apua. Voit esimerkiksi varata neuvola-ajan ja asioida siellä lastesi kanssa. Samalla kykenee itsenäiseen ja  ihmisarvoiseen elämään täällä Suomessa, sanoo Väyrynen.

Sekä opiskelijat että henkilökunta ovat tyytyväisiä syksyn kokeilun tuloksiin.

"Monikulttuurisuusohjelma ajan tasalla"

Maahanmuuttovirkamiehen mielestä Kouvolassa maahanmuuttajien kielikoulutukseen ei ole kohtuuttomia jonoja.

– Nyt Kouvolassa on hyvä tilanne. Muutamassa kuukaudessa pääsee koulutukseen, joskus jopa viikkojen päästä kun on tullut, sanoo maahanmuuttokoordinaattori Tuija Väyrynen.

Suomesta turvapaikkaa hakevien määrä on nopeasti kasvanut. Kouvolan maahanmuuttokoordinaattorin mielestä tilanne on hallinnassa.

– Keväällä valtuuston hyväksymän monikulttuurisuusohjelman periaatteet ja tavoitteet ovat ajan tasalla. Nyt keskustellaan keinoista saavuttaa ne, kun määrät ovat nykyisen kaltaisia, sanoo Väyrynen.

Väyrysen mukaan erimielisyydet maahanmuuttoa koskien eivät ole uusi ilmiö.

– Nyt vaan täytyy kohdata tämä asia ja miettiä, miten tästä mennään eteenpäin.

Väyrysen mukaan kunnille ja TE-toimistoille on tulossa lisää resursseja kotouttamisen hoitoon. Samalla kuitenkin on luvassa myös  tiukennuksia.