Peking laski saasteluokitustaan korkeimmalta tasolta – uusia saastepäiviä luvassa

Saasteluokitusta pudotettiin, kun pohjoisesta puhaltavat tuulet toivat pääkaupungin alueella kirkasta säätä. Kiinan ilmatieteen laitoksen mukaan uusia saastepäiviä on kuitenkin luvassa joulukuussa.

Ulkomaat
Ihmisiä kävelemässä Taivaan temppelin alueella Pekingissä.
Ihmisiä kävelemässä Taivaan temppelin alueella Pekingissä 8. joulukuuta.Rolex dela Pena / EPA

Peking laski ilmansaasteluokitustaan korkeimmalta tasolta puoliltapäivin torstaina, kun kaupungin yllä ollut saastepilvi hälveni ja taivas kirkastui.

Kaupungin viranomaiset ottivat käyttöön ilmansaasteiden hätäsuunnitelmansa maanantaina, kun paksu savusumu peitti kaupungin toiseen kertaan kahden viikon aikana. Punaista tasoa ei oltu otettu käyttöön koskaan aiemmin. Neliportainen asteikko on ollut käytössä kaksi vuotta.

Viranomaisten heikko toiminta edellisen saastepilven aikana aiheutti voimakasta kritiikkiä. Tuolloin saastetasot nousivat huippulukemiin, jollaisia ei oltu nähty vuosiin.

Käyttöön otettujen rajoitusten mukaisesti puolet kaupungin yksityisautoista määrättiin pysähdyksiin tiistaista lähtien, useita tehtaita sekä rakennustyömaita suljettiin ja joitain kouluja suositeltiin antamaan oppilaille lupa jäädä kotiin. Osa kouluista avasi ovensa kuitenkin uudelleen keskiviikkona.

Vaarallisimpien pienhiukkasten määrä laski huomattavasti

Syvälle keuhkoihin tunkeutuvien vaarallisimpien pienhiukkasten määrä nousi viime viikolla yli 600 mikrogramman kuutiometrissä ilmaa ja viime päivinä lukemat pysyivät säännöllisesti 300 mikrogrammassa.

Torstaina hiukkasten määrä oli laskenut 22 mikrogramaan kuutiometrissä pohjoistuulten vaikutuksesta, mikä on alle Maailman terveysjärjestön suositteleman 25 mikrogramman.

Kiinan ympäristöministeriön mukaan kaikkiaan hätätilan myötä käyttöön otetut rajoitukset vähensivät saasteita Pekingissä kolmanneksella. Torstaina ilmanlaatu oli parantunut keskinkertaiselle tasolle Yhdysvaltain suurlähetystön ilmanlaatuindeksin mukaan.

Lähistöllä ilmanlaatu Pekingiäkin huonompi

Kaupungin viranomaiset sanoivat internetissä torstaina julkaistussa tiedotteessa, että hätätoimet "olivat olleet tehokkaita hidastamaan savusumun muodostumista". Viranomaiset kiittivät myös kaupungin asukkaita toimiin osallistumisesta. Viranomaisten mukaan savusumun rajoittamista ja estämistä jatketaan edelleen. Ei ole täysin varmaa, miten Pekingin viranomaiset aikovat vastaisuudessa toimia saasteita vastaan.

Pekingin viranomaisten on kuitenkin hankala taistella savusumua ja saasteita vastaan, sillä suuri osa saasteista on peräisin Pekingiä ympäröiviltä alueilta. Näillä alueilla, etenkin kaupungin eteläpuolella, saastetaso oli torstaina edelleen vaarallisen korkea.

Monet muut lähistön kaupungit nostivat omat saastevaroituksensa Pekingin jäljessä korkeimmalle tasolle, kun niiden ilmanlaatu heikkeni vielä pääkaupunkiakin heikommalle tasolle.

Aiemmin tässä kuussa Kiinan ilmatieteen laitos sanoi, että saastetasot nousevat erityisen korkealle tasolle Pekingissä ainakin kerran tai mahdollisesti kahdesti joulukuun aikana. Ensimmäinen näistä kerroista olisi jo ensi lauantaina.

Lähteet: AFP, AP