Hyppää sisältöön

Hetzner rakentaa datakeskuksen Tuusulaan – "Jopa 200 miljoonan euron sijoitus"

Tuusula valikoitui keskuksen paikaksi yli 20 paikkakunnan joukosta. Tuusulasta löytyi riittävän suuri tontti, riittävän kaukana merestä.

Facebookin palvelinkeskus Luulajassa, Ruotsissa. Kuva: Susanne Lindholm / EPA

Pienille ja keskisuurille yrityksille datakeskuspalveluita tarjoava saksalainen Hetzner Online perustaa palvelinkeskuksen Uudellemaalle Tuusulaan. Osapuolet kertovat tiedotteessaan projektin alkavan ensi keväänä. Tuusulasta keskukselle löytyi 150 000 neliön tontti, joka sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoasemalta koilliseen.

Suomalaisyritysten kansainvälistymistä nopeuttavan Finpron Invest in Finlandin datakeskustoiminnon johtaja Alpo Akujärvi arvioi sijoituksen tarkoittavan 100–200 miljoonaa euroa ensimmäisten 5–7 vuoden aikana.

Tontin kauppakirjan arvo on lähes viisi miljoonaa euroa. Tuusula valittiin yli 20 paikkakunnan joukosta. Valintaan vaikutti muun muassa se, että kunta on riittävän kaukana merestä, joten tulevan datakeskuksen laitteet eivät altistu liian suurelle ilman suolapitoisuudelle. Tuusulan valintaan vaikuttivat yhtiön mukaan myös alueen nopeat kuituverkkoyhteydet ja hyvät liikenneyhteydet.

Pysyviä työpaikkoja syntynee 40–80.

Hannu Joensivu

Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivun mukaan sijoitus työllistänee rakennusvaiheessa ainakin parinsadan henkilötyövuoden verran.

– Pysyviä työpaikkoja syntynee 40–80, hän sanoo.

Hetznerillä on Saksassa kaksi suurta datakeskusta. Se kertoo asiakkaidensa määräksi 90 000.

Hetzner ilmoitti keväällä perustavansa datakeskuksen Suomeen ja sijoittavansa Suomen ja Saksan yhdistävään tietoliikennekaapeliin. Alusta lähtien yhtiö on perustellut Suomen valintaa keskuksen sijaintipaikaksi energian hinnalla, joka on Suomessa alempi kuin Saksassa. Datakeskukset ovat sähkösyöppöjä, sillä muun muassa laitteiston viilennys vie paljon energiaa. Suomi on alentanut konesalien sähköveron muun teollisuuden tasolle.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) muistuttaa, että Suomesta halutaan rakentaa maailmanlaajuisen dataliikenteen solmukohta. Hän kiittelee, että Hetznerin päätös osoittaa, että palvelinkeskusten houkuttelemiseksi tehty työ kantaa hedelmää.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Eurooppaan rakennetaan vuoteen 2020 mennessä arvioiden mukaan 60 uutta suurta datakeskusta.

Korjattu klo 12.30. Alkuperäisessä tekstissä Olli Rehnin titteli oli virheellinen. Hän on elinkeinoministeri, ei työ- ja elinkeinoministeri. Oikeus- ja työministeri on Jari Lindström (ps.).