Suuren perhejoulun ABC: Viikkojen valmistelu, jättimäiset kattilat ja rajoitettu lahjamäärä

40 hengen perhejoulun valmisteluihin menee valtavasti aikaa. Lahjat on hankittava hyvissä ajoin ja siivouskin on tehtävä ajallaan. Vaikka aikaa kuluu ja monenlaista pitää tehdä, niin jouluaaton yhdessäolo palkitsee. Pääsimme seuraamaan valmisteluja Lappajärvelle.

Kotimaa
Aila Viita-Aho keittää jouluna isolla kattilalla perunoita.
Aila Viita-Aho keittää jouluna isolla kattilalla perunoita.

Aila Viita-Ahon jouluvalmistelut ovat kestäneet jo viikkoja. Ensimmäiset lahjat on hankittu marraskuussa ja hiljattain on aloitettu myös joulusiivous. Valmistautuminen vaatii aikaa, sillä talo Lappajärvellä on jouluaattona täynnä väkeä.

– 19 lastenlasta, viisi omaa lasta puolisoineen ja lastenlapsistakin jo viidellä on vakituiset kaverit. Jokaiselle hankin lahjan eli tässä joutuu väkisin varaamaan aikaa.

Viita-aho on järjestänyt perhejouluja jo pitkään ja valmistelut sujuvat omalla kaavallaan.

– Ihan rutiinia tämä jo on. Kolme viikkoa sitten aloitin kaappien ja komeroiden siivoamisen ja viime viikolla tein yleissiivouksen. Jouluviikolle jää ruokien valmistus. Yleensä monet siivoavat heti kun joku paikka on likainen, mutta minulla on sellainen tyyli, että jos en jouluksi ja juhannukseksi siivoa, niin sitten ne jää, naurahtaa Aila Viita-aho.

– En minä täysipäiväisesti siivoa vaan huone kerrallaan, kun on paljon aikaa.

Suuri väkimäärä vaatii suuret astiat

Viita-Aho kertoo, ettei tee kaikkia ruokia kuitenkaan itse, vaan ostaa osan valmiina helpottaakseen valmistelua.

– Piparkakkutaikinan ostan valmiina, että saadaan jouluna hyvä tuoksu. Kakun teen itse. Jouluruoan valmistaminen menee rutiinilla, kun ostan esimerkiksi laatikoita myyjäisistä. Iso kinkku laitetaan uuniin aaton aattona.

Perunoille on 20 litran kattila ja puurollekin 10 litran kattila.

Aila Viita-Aho

Kaapeissa on melko kookkaita kattiloita ja vuokia. Niitä on pitänyt ostaa vain jouluruoan valmistukseen.

– Perunoiden kuoriminen on suurimpia hommia, koska niitä pitää olla vähintään sangollinen. Perunoille on 20 litran kattila ja puurollekin 10 litran kattila.

Lahjamäärä on rajattu

Jouluaattoa vietetään Viita-Ahoilla perinteisellä tavalla. Iltapäivällä syödään ja myöhemmin käydään hautausmaalla.

– Onneksi on sen verran iso talo, että kaikki sopivat syömään ja ruokailu on klo 13-14 aikoihin. Sen jälkeen luetaan jouluevankeliumi ja lapsilla on vähän ohjelmaa. Sitten tulee joulupukki, joka tuo vain yhden lahjan jokaiselle. Minä laitan sen yhden, sillä talohan olisi muuten täynnä tavaraa.

Lapset tiedostavat, että lahjojen määrä ei jää vain yhteen.

– Lapset tietävät, että jokaisen omassa kodissa joulupukki tuo myöhemmin suuremmat lahjamäärät, naurahtaa Aila Viita-Aho.

Väkeä ja tohinaa riittää.

– Aina se yhdessäolo kuitenkin palkitsee.