1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jättimäisiä Suviseuroja valmistellaan Äänekoskella – 70 000 vierasta Nelostien varteen

Rauhanyhdistysten jokakesäisten Suviseurojen järjestäminen ei ole mikään pikkujuttu. Äänekoskella valmistaudutaan jo tohinalla vuoden 2018 Suviseuroihin. Keskelle Suomea, Nelostien varteen 230 hehtaarin pelloille odotetaan 70 000 vierasta.  Järjestelyihin tarvitaan reilut 2 000 henkilöä eli koko maakunnan rauhanyhdistysten väki.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Vuoden 2018 Suviseurat pidetään Äänekosken Liimattalan peltoaukioilla aivan nelostien varrella. Seurojen järjestämislupaa Äänekosken Rauhanyhdistys haki jo vuonna 2003. Lupa heltisi kesällä 2014, mutta jo sitä ennen etsittiin Suviseuroille sopivaa paikkaa.

– Maanomistajien kanssa tehtiin esisopimus, kun löydettiin sopiva ja riittävän laaja alue. Sellainen löytyi ensin Saarijärven Tarvaalan Latosuolta, mutta se osoittautui liian pehmeäksi. Seuraava kohde oli sitten Liimattalan kylä Konginkankaan alueella. Sieltä alue on nyt varattu ja esisopimukset maanomistajien kanssa on tehty, kertoo Äänekosken Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Uljas.

Meillä on mukana koko entisen Keski-Suomen läänin alueen rauhanyhdistykset.

Pekka Uljas

Äänekosken rauhanyhdistys aloitti tositoimet seurojen järjestämiseksi viime elokuussa. Organisaation perustamiseen ja kokoamiseen kutsuttiin koko Keski-Suomen rauhanyhdistysten joukko.

– Äänekosken omat voimat eivät hankkeeseen riitä ja niinpä meillä on mukana koko entisen Keski-Suomen läänin alueen rauhanyhdistykset, sanoo Uljas.

Maapohjalta vaaditaan kovuutta

Kun iso ihmismassa tulee pienelle alueelle, on ensijaisesti varmistettava maapohjan kovuus. Suviseurojen käytössä on nykyisin ollut lähelle 200 hehtaarin alueita. Äänekoskella on varauduttu isompaan alueeseen, joka jakaantuu parinsadan hehtaarin yhtenäiseen alueeseen ja 30 hehtaarin vara-alueeseen, joka todennäköisesti on otettava käyttöön.

Sen sisälle melkein lähes kaikki suomalaiset mahtuukin.

Pekka Uljas

– Laajuuteen on pari syytä. Ensimmäinen on se, että Liimattalan suviseura alue tulee olemaan sijainniltaan niin keskeinen Suomen maantieteen kannalta niin kuin se vaan voi olla. Jos 300 kilometrin säteellä piirtää ympyrän, niin sen sisälle melkein lähes kaikki suomalaiset mahtuukin. Siitä jää vain Lappi ulkopuolelle väestöllisesti. Väkeä voi olla todella paljon, perustelee Pekka Uljas.

– Toinen tekijä on se, että alue on hiukan rikkonainen, siellä on reuna-alueita ja mutkia pelloissa sekä muutamia vähän turhan jyrkkiäkin paikkoja. Se heikentää täyttötehokkuutta. Näiden takia meidän piti varautua siihen, että alue tulee riittämään, korostaa Uljas.

Kuva: Vaasan Suviseurat 2015

Peltoja muokataan jo

Suviseurakäyttöön tulevilla pelloilla voidaan vielä ensi kesänä viljellä viljaa, vaikka peltoja jo muokataan seurakäyttöön.

– Käytäntö on yleensä ollut, että majoitusalueilla on vähintäänkin kahden vuoden vanha nurmi.  Eli kun 2017 kylvetään suojaviljan alle niin sillon se kasvaa siellä vielä alkukesään 2018 saakka, kertoo Pekka Uljas.

Suviseurojen keskusalueelle kohdistuu rankempi maapohjan kulutus, joten se on kylvettävä heinälle jo tulevana kesänä. Keskusalueelle sijoittuvat iso seurateltta, ruokalat, muut palvelut ja toimipaikat.

Uljaan mukaan Keski-Suomessa on vallinnut innostunut, positiivinen vire ja mieliala kun ensimmäisistä järjestelyorganisaation tehtävistä on keskusteltu.

– Suositus aikaisemmilta järjestäjiltä ja meidän keskusorganisaatiolta SRK:lta on se,että järjestelypohjan jäsenmäärä saisi olla lähellä kahta tuhatta jäsentä. Keski-Suomessa se ylittyykin, kun alueen yhdistysten jäsenmäärä on lähellä 2 400. Lisäksi tarvitaan ulkopuolista väkeä seura-aikaisiin työ- ja talkoovuoroihin, joita on noin 7 500 vuoroa viiden kuuden päivän aikana, laskee Pekka Uljas.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vuosittainen Suviseuraperinne alkoi Oulusta vuonna 1906. Vilkkaimman päivän aikana seuroilla voi käydä jopa 80 000 vierasta. Tänä vuonna Suviseurat järjestettiin Vaasassa ja ennen Äänekoskea ne järjestetään vielä Torniossa ja Porissa. Vuonna 2019 Suviseurat järjestetään Muhoksella.