1. yle.fi
  2. Uutiset

Nenäsumuterokotteesta influenssakauden hittituote – rokotekattavuus ennätyslukemiin?

Tänä syksynä terveyskeskuksissa on alettu antaa influenssarokotteita pikkulapsille ilman itkua ja mekkalaa. Nenäsumuterokote on ollut niin suosittu, että se on loppunut monesta terveyskeskuksesta kesken. THL toivoo, että ensi vuonna nenäsumuterokotetta saataisiin terveyskeskuksiin enemmän – tosin se on kalliimpaa kuin pistettävät rokotteet.

terveys
Influenssanänenärokote.
THL

Voi vain kuvitella milllasita draamaa terveyasemilla on tänä syksynä koettu, kun perheen 2-vuotias on saanut influenssarokotteen nenäsumutteena, mutta perheen muut lapset ovat joutuneet ottamaan rokotteen pistoksena.

– Nenäsumute on ollut suosittu ja äidit ovat kyselleet, että olisko sitä mahdollista saada myös vanhemmille lapsille. Kun perheet tulevat rokotettaviksi, niin siinä pistämisessä on aina omanlainen valmistautumisensa, kertoo Helsingin kaupungin infektiolääkäri Hannele Kotilainen.

Nenäsumuterokotteita tilattiin kansalliseen rokoteohjelmaan 22 500 annosta, joten niiden pitäisi riittää joka kolmannelle 2-vuotiaalle. Nenäsumute on jo loppunut monesta terveyskeskuksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) toivotaan, että nenäsumuterokote lisäisi influenssarokoteinnostusta ja että sitä saataisiin enemmän ensi vuonna. Näin ollen sitä voitaisiin antaa myös muille lapsille.

– Sen antaminen on helppoa, ja kun me tiedämme, että se on ollut tehokkaampi kuin pistoksena annettu rokote, niin me ajattelimme, että se lisäisi vanhempien halukkuutta otattaa lapselle rokote, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

– Rokotehan on jonkin verran kallimpi kuin pistettävä rokote. Toki se voi olla yksi tekijä, ettei sitä ei saada ensi vuonna niin laajasti, kuin me haluaisimme.

Lasten rokottaminen säästää myös vanhempia taudilta

Paitsi että pikkulasten rokottaminen säästää lapsia vakavalta taudilta, se voi välillsesti estää myös lasten vanhempia sairastumasta. Näin ollen THL:n mukaan lasten rokottamisesta hyötyisi koko yhteiskunta: työnantajat säästyisivät sairauslomakorvauksilta ja teveydenhuolto säästäisi influenssan hoitoon palavat rahat.

– Esimerkiksi Iso-Britanniassa sumutetta on annettu jo vuodesta 2013 lähtien 2- ja 3-vuotiaille ja sitten 4- ja 5-vuotiaille. Sitten sitä alettiin antaa alakoululaisille ja sen jälkeen yläkoululaisille.

– Iso-Britanniasta on saatu tuloksia siitä, että alakoululaisten rokottaminen vähentää myös vanhemman väestön influenssaa.

– Nämä ovat hyvin rohkaisevia tuloksia. Ne kertovat meille siitä, että tässä olisi sellainen suojatoimenpide, jolla saataisiin kohderyhmän lisäksi myös muissa ryhmissä suojaa.

Lasten rokottaminen influenssaa vastaan romahti sikainfluenssarokotuksiin liittyneiden narkolepsiatapausten jälkeen. Viime vuosina vain noin 16 % pikkulapista on saanut rokotteen ja nyt THL toivoo, että rokotekattavuus vähintään kaksinkertaistuisi ja voisi jatkossa olla jo yli 40 %.

Influenssarokotekattavuus
Kausi-influenssarokotteita alettiin antaa pikkulapsille vuonna 2007. THL:llä ei ole kuitenkaan tarkkoja tietoja pikkulasten rokotekattavuudesta jokaiselta vuodelta ennen sikainfluenssapandemiakautta 2009-2010. Yle uutisgrafiikka

Nenäsumuteroketetta saa Suomessa vain lapsille

Euroopan lääkevirasto antaa myydä nenäsumuterokotetta vain alaikäisten potilaiden käyttöön, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä voi ostaa 49-vuotiaaksi asti.

– Euroopan lääkevirasto on ottanut sen kannan, että rokote on riittävän tehokas 17 ikävuoteen saakka.

Aikuisilla saattaa jo olla niin paljon vastustuskykyä aiemmista virustartunnoista, että nenään sumutettavat virukset eivät ala lisääntyä, eikä elimistö ala tuottaa vasta-aineita virusta vastaan.

– Nenäsumuterokote toimii siten, että nenään suihkutetaan eläviä influenssaviruksia. Nenän limakalvoilla virukset alkavat lisääntyä ja lisääntymisen myötä elimistön puolustusjärjestelmä alkaa synnyttää vasta-ainevastetta viruksia vastaan.

– Jos nenän limakalvoilla on jo paljon vasta-aineita niin silloin rokoteviruksen lisääntyminen ei ole niin voimakasta.

Nenäsumuterokote on lapsille tehokkaampi kuin pistettävä rokote, koska se tehoaa neljään eri influenssavirukseen, kun piikitettävä tehoaa kolmeen virukseen. Tosin tänä vuonna kaikkien rokotteiden pitäisi tehota hyvin nyt jo Suomeenkin rantautuneisiin influenssaviruksiin.

Influenssakausi on jo ovella: influenssatapauksia on jo rapotoitu joka puolelta Suomea. Varsinaisen influenssaepidemian alkamista ei voi vielä ennustaa.

Lue seuraavaksi