Hyppää sisältöön

Maksasairaudet Suomessa yhä Euroopan huipputasolla – "Suuret ikäluokat ovat kosteita ikäluokkia"

C-hepatiittiin on kehitetty niin tehokkaita lääkkeitä, että tauti voitaisiin nujertaa lähes kokonaan. Ongelmana on lääkkeen kalleus.

Kuva: Yle

Lähes 2 000 suomalaista kuolee joka vuonna alkoholiin ja siihen liittyviin maksasairauksiin. Tällä luvulla yllämme aivan huipulle pohjoismaissa ja EU:ssa, vaikka se onkin viime vuosina tullut hieman alaspäin.

Miehet juovat naisia enemmän, ja kosteimpia ovat suurten ikäluokkien miehet. He eivät usein osaa lopettaa juomista iän karttuessa. Hyvä uutinen on, että nuoriso on vähentänyt alkoholin käyttöä.

Monissa maissa alkoholin kulutus on suurempaa kuin Suomessa, mutta meillä sairastutaan useammin. Esimerkiksi Ruotsissa juodaan vuosittain absoluuttista alkoholia seitsemän litraa henkilöä kohden, kun vastaava luku on meillä kymmenen litraa. Silti Suomessa kuolleisuus on kaksi kertaa suurempi kuin Ruotsissa.

– Meillä alkoholin käyttö on keskittynyttä, eli pieni osa väestöstä juo huomattavan osan alkoholista. Toiseksi alkoholi yhdistettynä ylipainoon lisää merkittävästi kuolleisuutta, sanoo ylilääkäri Martti Färkkilä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista.

Färkkilän mukaan potilaan tila hankaloituu entisestään, jos taustalla on ylipainoon liittyvä rasvamaksa.

Maksasairauksilla monia muitakin syitä

Martti Färkkilä Kuva: Yle

Maksasairauksia aiheuttavat myös esimerkiksi vääränlaiset ruokailutottumukset, lääkkeiden väärinkäyttö ja eräät luontaistuotteet.

Färkkilän mukaan lääkkeiden tai luontaistuotteiden aiheuttamista maksavaurioista tai kuolemista ei ole tilastoja.

– Toki yksittäisiä leikkauksia tehdään lääkkeiden aiheuttamien maksavaurioiden vuoksi. 

Luontaistuotteiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Siitä ei kuitenkaan ole näyttöä, että niiden aiheuttamat maksavauriot olisivat lisääntyneet.

– Luontaistuotteita on vedetty markkinoilta yllättäen ilmaantuneiden maksavaurioiden vuoksi. Niitä tulee sitä vauhtia markkinoille, ettemme aina pysy perässä, kertoo Färkkilä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ongelmat ovat koskeneet lähinnä netin kautta ulkomailta tilattuja tuotteita.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton mukaan tiedossa ei ole yhtään vahvistettua tapausta, jossa suomalaisesta kaupasta ostettu ravintolisä olisi käyttöohjeen mukaisesti käytettynä aiheuttanut maksavaurioita.

Lähes kaikki C-hepatiittitapaukset voitaisiin parantaa

Maksatulehdusta aiheuttavaa C-hepatiittia sairastaa meillä noin 17 000 ihmistä. Sen hoito on kehittynyt paljon parin viime vuoden aikana. Uusilla lääkkeillä saataisiin potilas lähes aina kuntoon.

Ainoa ongelma on näiden lääkeiden erittäin korkea hinta, joka rajaa merkittävästi niiden käyttöä.

– Jos hinta olisi edullisempi, hoitaisimme – ei maksasairautta – vaan infektiota, jolloin kaikilta infetion saaneilta pyrittäisiin häätämään tämä virus.

Noin puolet C-hepatiittia kantavista käyttää kuitenkin aktiivisesti suonensisäisiä huumeita, eikä mikään takaa, etteikö käyttö jatkuisi, vaikka virus saataisiinkin kerran karkotettua.

Uusia C-hepatiittitapauksia tulee Färkkilän mukaan noin 1 100 vuodessa ja hoitoa saa noin 300 vuodessa. Hoitamattomia kertyy vuosi vuodelta lisää.

Korjaus: Otsikkoa tarkennettu klo 11.45. Lisätty Eviran kommentti  18.12. klo 12.50.  Lisätty Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton  kommentti 21.12. klo 10.30