Susipelko sekoittaa kylän esikoisteoksessa

Esikoisromaaninsa julkaissut Vuokko Sajaniemi sanoo kirjoittaneensa susista, koska ne edelleen herättävät ihmisissä suurta pelkoa.

kulttuuri
Vuokko Sajaniemi
Nadjan ja Sepon kirjailijavieraana esikoiskirjailija Vuokko Sajaniemi. Hänen Pedot -kirjansa kertoo siitä, kuinka idästä tulevat sudet uhkaavat pientä Ritajärven kylää.

Kirjailija Vuokko Sajaniemi seurasi susikeskustelua useita vuosia. Sinä aikana hän huomasi, ettei asiaa tarvitse romaaniin juurikaan kärjistää.

-Jotenkin susikeskusteluissa palataan toistuvasti 100 vuotta sitten tapahtuneisiin lapsensurmiin. Ihmisten mieliin on syvälle iskostunut ajatus pahasta sudesta ja viattomasta lapsesta, arvelee Sajaniemi.

Romaania kirjoittaessaan hän ajatteli, ettei lopullinen pelko olekaan susissa, vaan ihmisten pään sisällä. Sajaniemen mielestä monet heijastavat usein pelkojaan ulkopuolelle. Susien kautta hän sanoo kirjoittaneensa myös ihmisen suhteesta luontoon.

Pedot-romaani kertoo Itärajan pinnassa olevasta pienestä Ritajärven kylästä. Joku kyläläisistä sanoo nähneensä suden, ja tämä vahvistamaton susihavainto saa kylän elämän sekaisin.

Päähenkilö on äitinsä menettänyt 17-vuotias Maria, joka elää ortodoksipappi-isänsä kanssa kahdestaan.

Vaikka Marian elämässä on paljon surua ja kuolemaa, silti hän selviää. Ortodoksinen kirkko on keskeisessä osassa romaanissa.

-Käytän paljon ortodoksista symboliikka ja kuvastoa. Se on ollut aarreaitta aiheen käsittelyssä. Halusin myös antaa äänen nuorelle ortodoksinaiselle, koska siinäkin uskonnossa pidetään yllä maskuliinisuutta, Sajaniemi sanoo.

Joensuusta kotoisin oleva Vuokko Sajaniemi on ollut Intiassa useita kertoja, ja pisin reissu kesti vuoden. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä kehityshankkeissa ja opiskellut Etelä-Aasian tutkimusta.

Sajaniemi kirjoittaa hyvin siitä, miten ulkopuolinen uhka saa kyläläiset riitelemään, miten perheissä riidat tulevat pintaan, ja miten uhka voi hajottaa yhteisön. Romaani kertoo myös konkreettisista itään kohdistuvista peloista.

Lähteet: Yle