1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Koventunut ilmapiiri surettaa SPR:n vapaaehtoista: "Ilkivallasta haittaa tekijöille itselleen"

Tuhannet Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat tehneet työtä vastaanottokeskuksissa. Yksi Amnestyn palkitsemista vapaaehtoistyöntekijöistä on porilainen Helvi Loijas. Koventunut keskusteluilmapiiri vaikuttaa myös vapaaehtoisen talkootunnelmaan.

vapaaehtoistyö
Hymyilveä nainen istuu sohvalla.
Katja Halinen / Yle

Amnestyn Suomen osasto on myöntänyt ihmisoikeustyöstä jaettavan Kynttiläpalkinnon Punaisen Ristin vapaaehtoisille. Tuhannet vapaaehtoiset ovat osallistuneet vastaanottokeskusten perustamiseen ja tutustuttaneet tulijat elämään Suomessa.

Yksi palkituista on porilainen Helvi Loijas. Loijas haluaa kuitenkin korostaa, että Kynttiläpalkinto oli tunnustus koko SPR:n isolle vapaaehtoisjoukolle.

Ristiriitaista kritiikkiä

Tiukentuneet asenteet maahanmuuttajia kohtaan heijastuvat myös vapaaehtoisten työhön. Kynttiläpalkinnon vapaaehtoistyöstä saanut Helvi Loijas toivoo enemmän ymmärrystä sekä vapaaehtoisia että turvapaikanhakijoita kohtaan. Hänen mukaansa kriittiset kommentit ovat usein kaukana faktoista.

– Samat ihmiset valittavat, kuinka paljon kaikki maksaa, mutta me vapaaehtoisethan juuri alennamme kustannuksia tekemällä työtä ilman palkkaa. Siinä mielessä on ristiriitaista arvostella meitä.

Turvapaikanhakijoita vastaan suunnattu ilkivalta, kuten tulevien vastaanottokeskusten polttaminen tekee vapaaehtoistyöntekijälle murheellisen olon.

– Se surettaa minua tekijöidenkin kannalta. Itse asiassa he tekevät itselleen hallaa. Toivoisin heidän miettivän asioita kunnolla läpi. Ehkä he tulisivat silloin toisiin ajatuksiin.

Halu tehdä hyvää

Vapaaehtoistyö sopii Helvi Loijaksen mukaan kaikille, jotka haluavat tehdä hyvää.

– Vapaaehtoistyöntekijät ovat tavallisia ihmisiä, joilla on rohkeutta ja avoimuutta kohdata uusia asioita ja ihmisiä.

Amnestyn palkinto myönnetään vuosittain kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta ihmisoikeuksien puolesta toimineelle henkilölle tai yhteisölle.

Lue seuraavaksi