Viiden vuoden taistelu takana – EU hyväksymässä lentomatkustajatietojen tallentamisen

EU-parlamentin valiokunta hyväksyi lainsaadännön, jota EU-maat ovat kiirehtineet terrorismin uhan takia.

Yle maailmalla: Bryssel
Matkustajia Charles de Gaullen kentällä.
Matkustajia Charles de Gaullen kentällä 14. marraskuuta Pariisissa.Laurent Dubrule / EPA

Euroopan parlamentin oikeus- ja sisäasiainvaliokunta äänesti matkustajatietorekisteröinnin puolesta äänin 38–19. Äänestystulos on lähes historiallinen, sillä direktiiviä on yritetty säätää EU:ssa viisi vuotta.

Lentomatkustajatiedot Euroopasta muihin maihin matkustettaessa kerättäisiin talteen. Rekisteri olisi viranomaisten käytössä puoli vuotta. Lopullisesti tiedot hävitettäisiin vasta viiden vuoden kuluttua. Poliisi voisi yhdistellä eri tietokantoja ja seurata esimerkiksi terrorismista epäiltyjen liikkeitä.

EU-parlamentille laki on ollut vaikea, sillä se heikentää matkustajien yksityisyyden suojaa. Eri rekisteritietoja yhdistelemällä viranomaiset voivat luoda tarkan profiilikuvan kenestä tahansa. EU-direktiivissä tallennettaisiin muun muassa aikataulutiedot ja lipputiedot. Jäsenmaat ovat sopineet, että ne alkavat kerätä myös EU-maiden sisäisten lentojen tiedot.

EU-maiden sisäministerit ovat jo hyväksyneet lain. Parlamentti äänestää direktiivistä vielä täysistunnossa. Lainsäädäntö sai uutta vauhtia Ranskan terrori-iskujen jälkeen.

Lähes kaikki maat ovat jo säätäneet oman lakinsa sillä välin, kun yhteinen lainsäädäntö on ollut kesken. Nyt kukin maa joutuu yhteen sovittamaan omat lakinsa EU-tason säädösten kanssa.