Kansanedustaja: Yleinen ilmapiiri kiristynyt, poliitikkojen syyttely yleistynyt

Kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r.) kokee suomalaisen keskusteluilmapiirin kiristyneen. Poliitikkojen syyttely on muuttunut viime vuosina ärhäkkäämmäksi. Oikeusministerinä edellisissä hallituksissa istunut Henriksson sanoo, että turvamiesten tarve kasvoi viimeisen ministerivuoden aikana.

Kotimaa
Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja HenrikssonYle

Kansanedustajana Henriksson sanoo kulkevansa hieman aikaisempia vuosia valppaampana kaupungilla ja erilaisissa tilaisuuksissa. Hänen mukaansa yleinen ilmapiiri on kiristynyt, ja se näkyy yleistyneenä poliitikkojen syyttelynä.

– Kaikissa suuremmissa yleisötilaisuuksissa ja mielenosoituksissa kannattaa olla terveellä järjellä valppaana.

Vaikka keskustelukulttuuri on muuttunut äänekkäämmäksi ja omia mielipiteitä pidetään oikeina, kaikki eivät kuitenkaan ole mukana, muistuttaa Henriksson.

– Suurin osa väestöstä käyttäytyy hyvin, pieni osa huutaa ja on onnistunut lietsomaan vaikutelman hyvin kärjistyneestä yhteiskunnasta.

Sosiaalinen media on Henrikssonin mukaan oma maailmansa, jossa on enemmän huutamista ja räksyttämistä.

– Ihmisten pitäisi pysähtyä ajattelemaan mitä kirjoittaa. Sen pitäisi olla sellaista, jonka voi kertoa omalla nimellään. Pitäisi pystyä olemaan mielipiteensä takana.

Vapaa-ajalla ei pahempia sattunut

Henriksson sanoo, että hän pystyi ministerinäkin vapaasti kulkemaan vapaa-aikoinaan, turvamiehiä ei tarvinnut.

– Olenkin erittäin ylpeä siitä, että meillä Suomessa on niin hyvin toimiva yhteiskunta, että erityisiä turvatoimia ei tarvita silloin kun esimerkiksi ministeri on vapaa-ajallaan. Kun olen keskustellut naapurimaiden ministerikollegoiden kanssa, olen kuullut, että Ruotsissa ja Norjassa tilanne on toinen.

Henrikssonin mukaan esimerkiksi perheen kauppamatkoilla sattui tapauksia, jotka eivät varsinaisesti pelottaneet.

– Oli yksittäisiä henkilöitä, jotka olivat tuohtuneita suomalaiseen oikeusjärjestelmään tai pettyneitä johonkin tuomioon. Kaupan käytävällä he saattoivat käyttäytyä uhkaavasti. Silloin tietysti mietti, että mitä tässä tekisi, mutta niistäkin selvittiin.

Henriksson sanoo, että hän ei saanut ministerikaudellaan poliisitutkintaan saakka johtaneita uhkauksia.

– Sähköpostilla ja kirjeissä tuli joitakin, mutta niistä todettiin, ettei ole tarvetta toimenpiteisiin.

Turvan tarve kasvoi loppukaudella

Kun Anna-Maja Henriksson aloitti ministerinä, turvamiehille ei aina ollut tarvetta virka-aikoina. Ajat kuitenkin muuttuivat loppukautta kohden ja viimeisenä vuotena kaikissa yleisötilaisuuksissa oli "jonkinlainen turva läsnä". Henriksson sanookin antavansa tunnustusta suojelupoliisille.

– Asiat hoituivat niin, että itsekään ei aina huomannut, että he olivat paikalla. Kuten ei yleisökään huomannut.

Henrikssonin mukaan turvan käyttö riippui tilanteesta, paikkakunnasta ja maan turvallisuustilanteesta.

– Turvamiehiä oli julkisissa keskustelutilaisuuksissa, myös suuremmissa suljetuissakin tilaisuuksissa, joissa oli paljon väkeä. Ja yleensä aina silloin, kun tilaisuus oli sellainen, että sinne saattoi tulla kuka tahansa.

Uralle sattui myös muutamia tilaisuuksia, joissa ei turvamiehiä ollut.

– Sitten sattui sellaista, että olisin toivonut turvamiestä. Ennakolta rauhalliseen tilaisuuteen saattoi tulla yks kaks henkilöitä, jotka päättivät tehdä tilaisuudesta vilkkaamman.