Thaimaan johtava ihmiskauppaa tutkinut poliisi hakee turvapaikkaa Australiasta

Poliisipäällikkö sanoi pelkäävänsä henkensä edestä, sillä hänen mukaansa ihmiskaupassa on mukana useita korkea-arvoisia viranomaisia.

Ulkomaat
Sotilas sotkuisessa viidakkoleirissä.
Fazry Ismail / EPA

Thaimaan korkein ihmissalakuljetusta tutkinut poliisiviranomainen pyytää turvapaikkaa Australiasta. Paween Pongsirin saapui uutistoimisto Reutersin mukaan Australiaan turistiviisumilla muutama päivä sitten. Hän sanoi hakevansa maasta turvapaikkaa.

– Täytyy olla jokin paikka, jossa olen turvassa. Tulin tänne, koska Australia on turvallinen paikka, hän sanoi australialaiselle ABC-televisioyhtiölle.

– Pyydän turvapaikkaa, koska Thaimaa on hyvin vaarallinen paikka asua tällä hetkellä, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Paween sanoi pelkäävänsä henkensä puolesta.

AFP:n mukaan Paween sanoi, että hän hakee turvapaikkaa Australiasta, koska hänellä on siellä tuttavia, jotka voivat auttaa häntä. Paween ei kertonut AFP:lle, missä hän oli sillä hetkellä, mutta sanoi, ettei ollut enää Thaimaassa.

Syytettynä muun muassa armeijan kenraali

Paween johti ihmissalakuljettajia vastaan käynnistettyä tutkimusta, jonka seurauksena toista sataa ihmistä pidätettiin ja noin 90 vastaan on nostettu syytteet. Syytettynä on useita paikallisviranomaisia, mukaan lukien Thaimaan eteläosiin sijoitettuna ollut armeijan kenraali.

Tutkinta käynnistettiin toukokuussa sen jälkeen, kun Thaimaan ja Malesian rajan tuntumasta löytyi ihmissalakuljettajien leirien jäänteitä ja kymmeniä ihmiskaupan uhreja haudattuina mataliin hautoihin. Tapaus aiheutti laajaa kansainvälistä kritiikkiä. Suuri osa uhreista oli Myanmarin rohingya-vähemmistöön kuuluvia.

Viranomaisille maksettu satojatuhansia dollareita

Thaimaa on ollut yksi ihmissalakuljetuksen keskittymistä jo pitkään ja ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet viranomaisia siitä, että he jättävät tapaukset huomiotta ja jopa ottavat osaa siihen.

Useiden viranomaisten, kuten poliisien, sotilaiden ja hallinnon virkailijoiden sekä varakkaiden liikemiesten syytetään organisoineen ihmissalakuljetusreittejä Thaimaan eteläosista naapurimaahan Malesiaan ja tienanneen siitä hyvästä huomattavia summia useiden vuosien aikana.

Paweenin mukaan hänen tutkinnassaan selvisi, että useat viranomaiset olivat saaneet jopa satojen tuhansien dollarien suuruisia säännöllisiä maksuja. Hänen mukaansa useat korkea-arvoiset viranomaiset estivät tutkintaa useasti.

– Pidätimme 153 ihmistä epäiltynä sekaantumisesta ihmissalakuljetukseen ja heidän joukossaan oli viranomaisia. Minun piti tehdä velvollisuuteni, eikä ajatella vaaraa tai ongelmia, mutta nyt ymmärrän, miten vaarallista se oli, Paween sanoi.

Paweenin mukaan oikeudenkäynnit ovat nyt vaarantuneet.

– Kuinka todistajat voivat nyt uskoa olevansa turvassa? hän totesi ABC:n haastattelussa.

Hän ei myöskään usko, että viranomaiset uskaltavat ajaa syytteitä kunnollisesti.

"Tutkinta lopetettiin liian aikaisin"

Paween sanoi, että tutkinta määrättiin lopetettavaksi liian aikaisin. Hän sanoi uutistoimisto AFP:lle, että hänet oli määrätty lopettamaan tutkinta ennen aikojaan ja että paljon enemmän viranomaisia oli vielä osallisena ihmiskaupassa.

Paweenin osasto lakkautettiin ja hänet siirrettiin Thaimaan eteläosiin, joissa toimii useita kapinallisliikkeitä. Tutkinta julistettiin valmiiksi lokakuun alussa.

Tämän jälkeen Paween erosi poliisista sanoen, että siirto etelään altistaisi hänet yhä vapaana olevien ihmissalakuljetukseen osallistuneiden rikollisten kostolle.

Thaimaan ylin poliisijohtaja Jakthip Chaijinda sanoi, että Paween olisi voinut pyytää suojelua, mutta päätti sen sijaan erota.

Juntta kehuskeli pidätyksillä

ABC:n haastattelussa Paween sanoi olevansa hyvin surullinen tilanteesta.

– Armeijassa on kunnollisiakin sotilaita, mutta poliisissa ja armeijassa on joitain hyvin pahoja ihmisiä, jotka ovat osallisia ihmissalakuljetukseen. Olen hyvin surullinen, on hyvin epäreilua, että osallisia ei rangaista, Paween sanoi.

Paweenin tutkinnan tulokset, erityisesti armeijan kenraalin pidätys, ovat olleet hyvin noloja Thaimaata hallitsevalle sotilasjuntalle, joka kaapattuaan vallan viime vuonna sanoi olevansa ainut taho, joka pystyisi vapauttamaan maan lahjonnasta.

Juntta kehuskeli tehdyillä pidätyksillä ja sanoi niiden olevan todiste siitä, ettei Thaimaa enää suvaitse ihmiskauppaa ja että osalliset viranomaiset joutuvat vastuuseen teoistaan, olivat he miten korkeassa asemassa tahansa.

Australian viranomaiset eivät välittömästi vastanneet uutistoimisto Reutersin tiedusteluihin Paweenin mahdollisesta turvapaikkahakemuksesta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters