Euroopan Metsäinstituutti säilyttääkin valtion rahoituksensa?

Joensuussa pääpaikkaansa pitävän Euroopan Metsäinstituutti (EFI) saanee pitää valtion rahoituksensa nykyisellä tasollaan. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää yksimielisesti, että instituutin perusrahoitus palautetaan aiempien vuosien tasolle, eli miljoonaan euroon. Aiemmin syksyllä hallitus uhkasi lähes puolittaa rahoituksen.

Kotimaa
Euroopan metsäinstituutti Joensuu
Euroopan metsäinstituutti Joensuu.Pekka Sivukari / Yle

Metsäntutkimus on saanut hyviä uutisia eduskunnasta. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää yksimielisesti, että Euroopan Metsäinstituutin perusrahoitus palautetaan aiempien vuosien tasolle, eli miljoonaan euroon. Hallitus uhkasi aiemmin syksyllä leikata valtion rahoitusta merkittävästi.

Valtiovarainvaliokunta perustelee esitystään sillä, että instituutin rooli on kasvanut viime aikoina Euroopan metsiin kohdistuvien odotusten lisääntyessä biotalouden, ilmaston, biodiversiteetin ja maaseudun kehittämisen osalta.

Euroopan Metsäinstituutin johtaja Marc Palahí on iloinen päätöksestä.

– Suomi ja Joensuu ovat mitä luontevin kotipaikka eurooppalaisen metsäbiotalouden tutkimukselle. Luotan, että eduskunta sinetöi valiokunnan esityksen ensi viikolla ja mahdollistaa tämän toiminnan jatkumisen ja syventämisen Joensuussa, toteaa Palahí.

– Nyt on äärimmäisen tärkeää turvata instituutin rahoitus Suomessa myös tulevaisuudessa, lisää Palahí.

Hallituksen budjettiesitys olisi merkinnyt EFIn mukaan jopa 40% eli 400 000 euron leikkausta EFIn perusrahoitukseen. EFI on kasvattanut toimintaansa ja ulkopuolista rahoitustaan vuodesta 1993. Suomen tuki instituutille on enää vain 7% sen kokonaisbudjetista.

Nyt on äärimmäisen tärkeää turvata instituutin rahoitus Suomessa myös tulevaisuudessa

Marc Palahí

Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Riitta Myller (sd.) pitää hyvänä, että rahat palautettiin, mutta muistuttaa, että viime eduskunta lisäsi vuosittain kahtena vuonna peräkkäin 250 000 euroa.

Euroopan Metsäinstituutti saa rahoitusta eri lähteistä. Rahoittajina ovat Suomen valtion lisäksi myös monet muut Euroopan maat. Muun muassa Saksa on lisännyt rahoitustaan ja on nyt mukana 600 000 euron potilla.

Euroopan metsäinstituutin pääpaikassa Joensuussa työskentelee noin 50 henkilöä ja muualla maailmalla noin 100. Instituutti koordinoi noin 14 miljoona euron vuosibudjettia.