Suomalaisen joulupöydän uusi tulokas on tuttu ravintolasta – Hanhi maistuu yhä useammalle

Suomen suurimmalla hanhifarmilla käynnissä ovat joulukiireet Mikkelissä. Hanhifarmilla valmistetaan hanhipateeta vielä joulunalusviikolle saakka.

Kotimaa
Emohanhia hanhifarmilla.
Emohanhia hanhifarmilla.Timo Ikonen / Yle

Hauhalan hanhifarmin pihamaan metsikössä astelee 120 hanhiemoa. Tämä porukka on aloittanut joulun viettonsa jo hyvissä ajoin ja tulevat munintapuuhat odottavat vasta maaliskuussa.

Jos emohanhilla on nyt rauhallista, niin pihamaan tuotantotiloissa uurastetaan vielä. Hanhipateen teko jatkuu vielä lähes joulunalusviikolle saakka.

– Kyllä se tuo pateen teko työllistää, se on täyspäiväistä hommaa. Hyvä, että ehditään tehdä kaikki pateet, laskeskelee maaseutuyrittäjä Antti Rantalainen.

Hauhalassa on valmius tuottaa reilut 6000 teurashanhea vuodessa, mutta määrä on viime vuosina ollut hieman pienempi.

– Yritetään pitää se tuotantomäärä kysynnän mukaan tasapainossa. Nyt on muutama vuosi menty 5000 kappaleen tasolla, maaseutuyrittäjä Virpi Rantalainen sanoo.

Hanhea kinkun sijaan?

Hanhifarmin tuotteet myydään Suomeen. Suurin osa hanhista menee ravintoloihin, mutta vähittäismyynnin osuus on kasvussa. Hanhea löytyy siis yhä useammin myös kotitalouksien ruokapöydistä.

– Kun asiakkaat on ravintoloissa törmänneet hanheen ja tottuneet herkuttelemaan hanhella, niin sitten sitä pikkuhiljaa kysytään kaupoistakin, Virpi Rantalainen sanoo.

Hauhalan tuotteita alettiiin toimittaa 4-5 vuotta sitten myös lähemmäksi itärajaa, sillä itänaapureiden huomattiin olevan kokeneita hanhenlihan ja -pateen käyttäjiä. Venäläisturistien määrän väheneminen on näkynyt hanhipateen menekissä.

– Vuosi sitten kysyntä romahti ja teki meillekin notkahduksen, mutta pikkuhiljaa kysyntä on virinnyt uudelleen.

Monessa suomalaiskodissa joulupöytää koristaa joulukinkku. Olisiko hanhesta joulupöytään lisäkkeeksi tai jopa kinkun korvaajaksi?

– Veikkaisin, että yleisempi tapa on korvata kinkku hanhella. Kun valmistetaan kokonainen hanhi, täytetään se ja kypsennetään kokonaisena uunissa, niin siitä saadaan jouluateria, Hauhalan hanhifarmi maaseutuyrittäjä Virpi Rantalainen sanoo.