1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Ervasti: Yleinen salaliittoteoria

Politiikan kiehuva hornankattila on nyt niin sekaisin, että kansalainen ei selviä ilman kaiken kattavaa salaliittoteoriaa.

politiikka
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Miksi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyysi anteeksi suorassa TV-lähetyksessä? Miksi demarit eivät liittyneet vassarien ja vihreiden välikysymykseen? Miksi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti Kesärannan kellarissa nollainfon? Liittyvätkö nämä kaikki toisiinsa?

Jotain on selvästi tekeillä. Sen tuntee ilmassa. Joku peli on käynnissä. Kuka sitä pyörittää? Vai pyörittääkö peli pelaajia?

Otetaanpa pari pitkää, rauhallista hengenvetoa ja siirrytään pari viikkoa ajassa taaksepäin.

Moka. Torstai, 26. marraskuuta 2015.

Valtiovarainministeri Stubb on juuri höperehtinyt eduskunnan kyselytunnilla hallintarekisterilaista. Jäbäleison veti "ihan omasta päästä" lukuja, jotka osoittautuivat täysin vääriksi. Sori siitä!

Alkoi erilaisten anteeksipyyntöjen sarja, joka huipentui viime viikolla pidetylle eduskunnan kyselytunnille. Matkalla kaatui myös koko hallintarekisterihanke, joka edistämiseksi ministeri oli puhunut palturia eduskunnan edessä.

Vastaoperaatio. Keskiviikko, 2. joulukuuta 2015.

Vassarit olivat jo kyselytuntia edeltävänä iltana – siis viime viikon keskiviikkona – valmistautuneet esittämään Stubbille henkilökohtaista epäluottamuslausetta kesken normaalin täysistunnon.

Operaatiollaan vassarit halusivat päästä mukaan Stubb-haaskalle. Demarit olivat liikaa dominoineet sceneä.

Viime hetkellä vassarien paha poika Markus Mustajärvi kuitenkin jätti epäluottamuslauseen esittämättä. Demarien isot pojat, ryhmyri Antti Lindtman ja hämähäkkimies Eero Heinäluoma, kättelivät eduskunnassa toisiaan. Mitä oli sovittu? Kenen kanssa?

Anteeksipyyntö. Torstai, 3. joulukuuta 2015.

Seuraavan päivän kyselytunnilla samat kähmydemarit puheenjohtaja Antti Rinteellä vahvistettuna vaativat miltei identtisillä repliikeillä hallitusta vetämään takaisin pakkolakisuunnitelmansa.

Sitten kansanedustajien kännyköihin napsahti tieto: vassarit ja vihreät aikovat tehdä välikysymyksen Stubbista. Demarit eivät olleet vielä päättäneet, menevätkö mukaan.

Tiedon tultua kännyköihin, Stubb pomppasi ylös valtioneuvoston aitiosta ja käveli supattamaan puhemies Maria Lohelan (ps.) korvaan. Tämän koreografian askelmerkit oli selvästi suunniteltu etukäteen, vaikka asiasta ei ollut kerrottu mitään etukäteen eduskunnan puhemiesneuvostossa.

Lohela teki kuuliaisesti työtä käskettyä ja keskeytti kyselytuntikeskustelun. Puhemies antoi hallituksen edustajalle puheenvuoron ohi jonon. Opposition syke ja alipaine kohosivat lähelle kahtasataa.

Stubb esitti sydämiäraastavan, nöyrän anteeksipyynnön suorassa TV-lähetyksessä. Ministeriaitiossa Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja Lenita Toivakka (kok.) näyttivät kuin purskahtaisivat itkuun. Juha Rehula (kesk.) kätki kasvonsa lapiomaisten ministerikämmeniensä taakse. Pääministeri Sipilä säilytti jäyhän perusinsinööri-ilmeensä.

Kotikatsomoissa moni suolainen kyynel vierähti karheille poskipäille. Stubbin katumusperformanssin taiteellinen vaikutelma oli väkevä.

Demarit puhisivat kiukkua puhemies Lohelan menettelystä ja arvelivat kyselytunnin jälkeen, että nyt on ihan pakko lähteä mukaan Stubb-välikysymykseen.

Nollainfo. Perjantai, 4. joulukuuta 2015.

Seuraavana aamuna demarit kuitenkin päättivät, ettei ryhmä lähdekään mukaan välikysymykseen. Oli kuulemma tullut paljon yleisöpalautetta. Stubbin anteeksipyyntö oli uponnut kansaan kuin kuuma veitsi voihin.

Iltapäivällä pääministeri kutsui työmarkkinapamput puheilleen. Sipilä yritti vielä kerran saada yhteiskuntasopimus- ja työmarkkinasopimusneuvottelut tolpilleen. Hän tarjosi muun muassa työrauhaan liittyvää elementtiä. Ei käy ilman AKT:tä, torppasivat EK:n pojat.

Media oli jo ehditty kutsua suurieleisesti tiedotustilaisuuteen Kesärannan kellarin. Sipilä tuli paikalle vartin myöhässä. Perusinsinööri näytti kuin olisi syönyt tacon triplahabanerolla. Pääministeri hönkäisi asiansa puolessatoista minuutissa. Sanoma oli, että ei ole sanomaa.

Stubbin julkinen anteeksipyyntö, demarien vetäytyminen välikysymyksestä ja pääministerin viimeinen yritys nostaa työmarkkinaneuvottelut jaloilleen tapahtuivat noin 20 tunnin sisällä. Sattumaako?

Oppositio hajosi, kun demarit erkanivat välikysymysrintamasta. Pitipäs sattua!

Suomi on niin pieni purtilo, ettei näin isoja muuveja voi tehdä ilman, että liikkuvien palasten kulmat eivät kolisisi yhteen. Vanha, rautainen valtakolmio, kepu, demarit ja kokoomus, näytti hapuilevan itseään kasaan.

Jos olisin Timo Soini (ps.) tai jonkun muun takiaispuolueen puheenjohtaja, nostaisin operatiivisen osaston valmiusastetta muutaman naksauksen ylöspäin.

Lopulliset johtopäätökset salaliitosta on kuitenkin syytä tehdä vasta jouluviikolla. Silloin on sopivasti täysikuu.

Lue seuraavaksi