Jouluruoat Euroopassa: Sianpäästä etanoihin

Eurooppalaisten joulupöydät notkuvat oman maan perinteisistä jouluruoista. Kinkku eri muodoissa kuuluu monien maiden jouluruokiin. Paitsi Ranskassa, jossa joulupöytään katetaan mereneläviä tai riistaa.

Kotimaa
karkkeja koreissa
Suklaa ja makeiset voivat nykyään korvata ruotsalaisten perinteisen joulujälkiruoan Maltan riisin. Yle

Ruotsalainen ei luovu lihapullista joulunakaan

Ruotsissa alkuruokapöytä notkuu kaloista. On graavilohta, lämminsavulohta ja erilaisia sillejä kuten Suomessa.

Lisäksi on rapuannoksia kuten tanskalaisvaikutteinen Skagen röra, rapuja majoneesi-kermaviilimössössä.

ruotsalainen joulupöytä
Joulupöytä notkuu herkuista ravintolassa Tukholman Vanhassakaupungissa. Yle

Pääruoat ovat yllättävänkin arkipäiväisiä. On lihapullia, nakkeja ja janssoninkiusausta. Kinkkua on pöydässä, mutta laatikoista ei Ruotsissa ole tietoakaan.

Perinteinen jälkiruoka on Ris á la Malta, kylmä riisipuuro, johon vatkataan kermaa. Päälle laitetaan hedelmiä.

Juomapuolella Ruotsin erikoisuus on julmust, kotikaljan ja Coca Colan välimuoto, johon on lisätty lukuisia mausteita. Lisäksi juodaan olutta ja glögiä.

Latvian perinteisessä joulupöydässä on sian pää

täytetty leipä
Pekonilla höystetyt perinteiset harmaat herneet voidaan Latviassa tarjoilla vaikka koverretun leivän sisällä. Yle
joulupipareita
Piparkakkuja annetaan Latviassa myös lahjaksi. Yle

Latvialaiset rakastavat lihaa ja jouluna pöydästä löytyykin runsaasti sianlihaa ja makkaroita. Perinteiseen menuun kuuluu kinkun sijaan sian pää, tosin nykyisin yhä harvemmin.

- Isoäitini vielä valmisti sian pään joulupöytään, kertoo Anna Kurgane perinneravintola Alassa Riian vanhassa kaupungissa.

Korvaamaton ruoka on sen sijaan keitetyt harmaat herneet, joita höystetään joko tavallisella tai savustetulla pekonilla ja joka voidaan tarjoilla kefiirillä maustettuna. Harmaan herneet ovatkin latvialainen kansallisruoka, ja siihen liittyy uskomus. Kaikki jouluna keitetyt herneet täytyy syödä, siten säästyy itkulta seuraavana vuonna.

Joulupöydän kasvispuoli hoituu paistetulla hapankaalilla ja rosollilla. Jälkiruuaksi tehdään pipareita ja maustekakkuja kuten Suomessakin.

Juoma voi olla latvialaista viiniä, jota tehdään marjoista. Myös glögi, kartsvins kuuluu latvialaiseen jouluun. Sitä maustetaan kanelitangoilla, kokonaisilla kuivatuilla neilikoilla ja pippureilla sekä tuoreilla hedelmillä.

Ranskassa jouluaterialla samppanjaa, ostereita ja hummeria

ostereita
Ranskassa osterit syödään raakana, sitruunalla tai punaviinietikalla höystettynä. Yle
macaronseja
Värikkäät ja makeat macaron-leivonnaiset korvaavat nykyisin usein perinteisen suklaajouluhalon jälkiruokana.Yle

Ranskassa mikään ei ole niin tärkeää kuin hyvä ateria. Tämä pätee erityisesti jouluna, jolloin suurin osa juhlabudjetista käytetään nimenomaan herkutteluun.

Ranskalainen jouluillallinen alkaa luonnollisesti samppanjalla. Alkupalana tarjoillaan ostereita, hanhenmaksaa, savulohta tai etanoita. Pääruuat vaihtelevat suuresti alueittain. Yksi tyypillisimmistä tarjottavista on paistettu kalkkuna kastanjoiden kera, mutta pääruuaksi saatetaan kattaa myös kalaa, hummeria tai riistaa. Ateriaa siivittävät tietenkin huolella valitut viinit.

Aterian päättää kuuluisa jouluhalko eli la bûche de Noël. Suklaasta, kermasta ja voista koostuva kakku on lainannut ulkomuotonsa puuhalolta ja muistuttaa kelttiläisestä talvipäivänseisauksen juhlasta. Perinteinen jouluhalko on kuitenkin varsin tuhtia syötävää, eikä maistu enää ihan kaikille. Jouluhalon sijasta saatetaankin tarjota muita näyttäviä herkkuja, kuten esimerkiksi macaron- tai éclair -leivonnaisia.

Espanjassa Itämaan tietäjien kranssi kuuluu jouluun 

pullakranssi
Espanjassa Itämaan tietäjien kranssia nautitaan loppiaisena. Yle
ilmakuivattuja kinkkuja kaupassa
Espanjassa nautitaan jouluna ilmakuivattua kinkkupotkaa, josta leikataan ohuita siivuja.Yle

Espanjassa herkutellaan jouluna Itämaan tietäjien kranssilla (Roscón de Reyes), etenkin loppiaisena, jolloin kolme tietäjää saapuvat kameleilla ja tuovat lahjat.

Espanjalainen muistaa lapsuutensa joulut makeista jouluherkuista, joiden perinteet ulottuvat kauas. Niitä ovat muun muassa turrón, polvorón ja mantecado. Alkuperäinen turrón on massaa paahdetuista manteleista ja hunajasta. Muut ovat pieniä vehnäleivonnaisia, joihin lisätään sianihraa ja makuna on vaikkapa kaneli.

Joulunajan välttämättömyys on ilmakuivattu kinkkupotka, josta leikattujen siivujen tulee olla ohuen ohuita ja mukana on ihraa.

Muuten espanjalaisperheillä on jokaisella omanlaisensa joulupöytä isäntäväen omien perinteiden ja makujen mukaan, mutta usein laitetaan tarjolle mereneläviä esimerkiksi erilaisia katkarapuja. Pääruokana voi olla täytetty pularda-kana, lammaspaisti tai kania. Pääasia on, että tarjolla on runsas juhla-ateria, sillä aattona ja joulupäivänä sitä kokoontuvat syömään kaikki läheisimmät sukulaiset.

Suomessa lähes jokaisesta joulupöydästä löytyy kinkku

Valmis joulupöytä.
Suomessa melkein kaikki syövät jouluna kinkkua. Juha Mäntykenttä / Yle
joulutorttuja
Suomalaiseen jouluun kuuluvat luumuhillolla täytetyt joulutortut. Kati Latva-Teikari / yle

Suomessa jouluateria on tärkeä osa aattoa sekä joulupäivää.

- Jos ei ole aikaa laittaa jouluruokia alusta asti niin kyllä monessa perheessä ostetaan ne valmiina, sanoo kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Martoista.

- Ja koska kauppojen tarjoamat jouluruoat ovat perinteisiä niin myös se pitää perinteitä yllä.

Kinkun lisäksi perinteiseen joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten lanttu- porkkana- ja perunalaatikko. Myös kalaruoat kuten lipeäkala, kylmäsavustettu lohi, graavilohi ja -siika sekä erilaiset sillit kuuluvat monen suomalaisen joulupöytään. Jouluaterialla tarjotaan usein myös rosollia, karjalanpaistia sekä jälkiruokana luumukiisseliä.

Jouluaaton lounasruoka on riisipuuro manteleineen. Makeita herkkuja ovat joulutortut ja piparkakut glögin kera. Jouluaterian juomina suosioon ovat nousseet erilaiset joulu- tai talvioluet.