Tampere vakuuttaa: Kansi ja areena -hanke valmistuu vuoteen 2020 mennessä

Uudet rakennuttajat eivät aio peukaloida hyväksyttyä kaavaa, uskoo kaupungin hankejohtaja Tero Tenhunen.

urheilu
Tampereen Keskusareenan havainnekuva ilmasta katsottuna
Tampereen Keskusareena Oy

Tampereen kaupunki luottaa siihen, että keskustan paraatipaikalle nouseva areena on valmis vuoteen 2020 mennessä.

Jos uudet rakennuttajat haluaisivat muokata kaavaa, tämä voisi johtaa uusiin valituksiin ja rakentaminen voisi viivästyä jopa vuosilla.

Tampereen keskustahankkeen hankejohtaja Tero Tenhunen on kuitenkin varma siitä, että kaavamuutoksia ei enää tarvita. Alue on kaavoitettu areenaa ja kantta varten viisi vuotta sitten.

– Toteutuksen pitää perustua lainvoimaiseen asemakaavaan, Tehnunen sanoo.

Areenan ja kannen rakentamista koskevaan tarjouskilpailuun osallistuvat Lemminkäisen ja SRV-yhtiöiden ympärille muodostuneet yritysryhmät. Alun perin hankkeen rakennuttajaksi valittu NCC vetäytyi hankkeesta vuosi sitten.

Rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2017.

Noin 400 työpaikkaa vuodessa

Hankejohtaja Tenhunen ei halua spekuloida sillä, mikä on areenan nykyinen kustannusarvio. Aiemmin areenan ja kannen hinnaksi on arvioitu runsaat 100 miljoonaa euroa.

Areena on tulossa Tampereen keskustaan junaradan päälle rautatieaseman eteläpuolelle. Hallin lisäksi ratapihan ylle on suunniteltu useita muita rakennuksia. Koko alueen on määrä valmistua vuonna 2025.

Tampere arvioi, että rakentamisen aikana hanke tuo kaupunkiin yhteensä noin 3 600 työpaikkaa, mikä vastaa noin 400 työpaikkaa vuodessa.

– Tampereen työttömyysaste on tällä hetkellä 18 prosenttia, joten rakentamisen aloittamiselle on nyt hyvä aika, Tenhunen sanoo.

Tenhunen muistuttaa, että työpaikkoja muodostuu hankkeen myötä koko Suomeen.

Tarjouskilpailu loppuu 11. tammikuuta, jolloin uudet tarjoukset jätetään kaupungin arvioitaviksi.

Yhtiöt viimeistelevät tarjouksiaan

SRV Yhtiöiden ja SRV Rakennuksen perustama yritysryhmä laatii parhaillaan lopullista tarjoustaan.

SRV Pirkanmaan aluejohtaja Henri Sulankivi kertoo, että heillä on ollut kaksi tai kolme isoa neuvottelua Tampereen kaupungin kanssa. Neuvotteluissa on muun muassa haettu hankkeen reunaehtoja ja tarkistettu lähtötietoja.

SRV pitää hanketta edelleen toteuttamiskelpoisena.

– Kyllä tähän on tosissaan lähdetty, Sulankivi sanoo.

Suunnitelmissa on tapahtunut pientä eloa matkan varrella, mutta Sulankivi ei paljasta yksityiskohtia, koska ne ovat liikesalaisuuksia.

Lemminkäisen yritysryhmä ei halunnut kommentoida keskeneräistä hanketta.

Juttua päivitetty 8.44: Hankejohtaja Tero Tenhunen ei haluakaan spekuloida sillä, mikä on areenan nykyinen kustannusarvio.