1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuningaskuluttaja tutki korjattujen kolariautojen mainontaa: Lunastuksesta ei kerrottu kertaakaan

Autoliikkeellä on velvollisuus kertoa auton ostajalle ennen kauppaa lunastuksesta ja siihen liittyvästä kolarista. Myyjät eivät kertoneet edes ostajatapaamisessa auton kohtaamasta kolarista ja lunastuksesta oma-aloitteisesti.

Lunastettuja henkilöautoja korjataan liikennekelpoisiksi noin 7 000 kappaletta vuodessa. Kuva: Yle

Autoliikkeet panttaavat tietoa myymiensä autojen kolarihistoriasta. Kuningaskuluttajan tekemän selvityksen mukaan tieto auton lunastuksesta ei päädy nettimainoksiin.

Kuningaskuluttaja kävi läpi 62 Autotalli.comin ilmoitusta, joissa mainostettiin korjattuja lunastusautoja. Yhdessäkään ilmoituksessa ei mainittu sanaa lunastus.

Vain yhdeksässä mainoksessa oli jonkinlainen vihje mahdollisista korjauksista, kuten maininta ”osia vaihdettu”.

Soittaminen ja jalkautuminen kahteen autoliikkeeseenkään ei parantanut tiedon saantia. Myyjät eivät kertoneet oma-aloitteisesti auton kohtaamasta kolarista ja lunastuksesta.

Lunastusautosta on kyse silloin, kun auton kolarivahinko on niin iso, että vakuutusyhtiö lunastaa auton.

Henkilöautoja kolaroidaan lunastuskuntoon noin 17 000 kappaletta vuodessa.  Vuosittain noin 7000 tällaista autoa palaa tieliikenteeseen korjattuna.

Vakuutusyhtiön tekemä lunastus ei aina tarkoita isoa vauriota.

Korjattuja lunastusautoja päätyy autoliikkeiden valikoimiin aivan tavallisten autokauppojen myötä.

Autoliikkeellä on velvollisuus kertoa auton ostajalle ennen kauppaa lunastuksesta ja siihen liittyvästä kolarista. Jos lunastustieto jää samatta, asiakas voi vaatia jälkikäteen hyvitystä tiedonantovirheen johdosta.